Zetmeelpercentage noteert 18 procent bij start campagne Avebe

De aardappelen van de eerste leveringen bij de start van de aardappelcampagne bij Avebe noteren gemiddeld een zetmeelpercentage van 18 procent. Het is nog te vroeg om concrete opbrengstverwachtingen uit te spreken.

Zetmeelpercentage+noteert+18+procent+bij+start+campagne+Avebe
© Huisman Media

Gezien het grillige groeiseizoen is Avebe tevreden met het huidige zetmeelpercentage, meldt een woordvoerder. De zetmeelcoöperatie startte op 22 augustus met het verwerken van voormalers op de locatie in het Drentse Gasselternijveen. Op diezelfde dag werd ook de locatie in het Duitse Dallmin opgestart. De productielocatie in het Duitse Lüchow ontving op 30 augustus de eerste zetmeelaardappelen.

De locatie in Gasselternijveen kwam volgens de Avebe-woordvoerder een week later op gang dan vorig jaar vanwege het late groeiseizoen. 'Deze week starten we pas de zetmeelverwerking in het Groningse Ter Apelkanaal op.' Het argument hiervoor is dat het gewas dan nog iets meer tijd krijgt om te groeien. Augustus en september zijn belangrijke groeimaanden voor zetmeelaardappelen.


Extremen

Groeiseizoen 2023 typeert zich door de extremen. Akkerbouwers begonnen later met het poten van de zetmeelaardappelen en daarna volgde een droge periode. Vervolgens viel er vanaf ongeveer half juli lokaal veel neerslag.


Avebe verwacht dat de lopende campagne eerder stopt dan andere jaren. 'Deels is dat nog afhankelijk van de groei in augustus en september, maar we verwachten in maart of april al de laatste aardappelen te hebben verwerkt', geeft de woordvoerder aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer