Avebe verwacht op termijn 10 tot 15 procent minder aanvoer van grondstof

Om het omzetvolume ook voor de toekomst op peil te houden, gaat de afdeling agro van zetmeelconcern Royal Avebe de komende jaren meer werk maken van acquisitie voor het verwerven van teeltareaal.

Avebe+verwacht+op+termijn+10+tot+15+procent+minder+aanvoer+van+grondstof
© Avebe

In verschillende scenario's heeft Avebe berekend dat de grondstoftoevoer de komende jaren met 10 tot 15 procent gaat afnemen. De reden is vooral een daling van het teeltareaal voor zetmeelaardappelen in Nederland als gevolg van wet- en regelgeving. Dit verlies aan areaal kan slechts voor een deel worden gecompenseerd door uitbreiding van de teelt voor Avebe in Duitsland.

'Wij zien de druk op grond toenemen', zei bestuursvoorzitter David Fousert van Avebe deze week tijdens de presentatie van de jaarcijfers voor 2022-2023. Naast het strengere milieubeleid wijt hij dit aan grotere teeltrisico's en lagere opbrengsten vanwege klimaatverandering en de toenemende concurrentie van andere landbouwgewassen.


In een eerder stadium ging Avebe er nog van uit dat het ruilen van grond tussen akkerbouwers en veehouders in Nederland extra teeltareaal zou kunnen opleveren. Maar nieuwe regelgeving lijkt volgens Fousert ook die oplossing te dwarsbomen.


Introductie contractteelt

Om toch meer grondstoffen te verwerven, gaat het zetmeelconcern de levering op contract introduceren. De telers in Nederland en Duitsland die hiervoor kiezen, hoeven dan geen lid te zijn van de coöperatie. Het betreft in eerste instantie overeenkomsten met een contractduur voor twee jaar, waarbij de telers de campagneprijs plus de prestatiecomponenten uitbetaald krijgen, meldt de bestuursvoorzitter. 'Het is voor ons een nieuwe route en een mogelijkheid om het werkgebied uit te breiden tot 150 kilometer van de verwerkingslocaties.'

Ook is Avebe intern aan het bekijken in een werkgroep in hoeverre de huidige coöperatieve leveringsvoorwaarden nog passen bij de maatregelen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Fousert stelt dat het uitgangspunt is dat leden flexibeler hun teeltareaal kunnen invullen. 'We verruimen de leveringsplicht met 20 procent. Leden moeten nu nog minimaal 3,8 ton aardappelen leveren per aandeel. Dat was 4 ton. Telers kunnen hiermee onder meer het verlies aan areaal voor bufferstroken mee opvangen.'


Langetermijnperspectief

Tot slot wil Avebe de krimp van areaal beperken door telers voor de lange termijn perspectief te bieden. De bestuursvoorzitter gaat ervan uit dat dit gaat lukken door in de afzet minder afhankelijk te zijn van de bulkmarkten.

'Het gaat erom dat we samen als coöperatie meer waarde weten te creëren. Voor oogst 2022 realiseren we een prestatieprijs van 133,34 euro per ton aardappelen. Ons doel is om dat de komende vijf jaar met minimaal 25 euro te verhogen. Het betekent een financiële meeropbrengst van omgerekend 1.000 euro per hectare.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer