Avebe verlaagt basisprijs voor zetmeelaardappelen

Aardappelverwerker Avebe heeft de basisprijs voor zetmeelaardappelen van de komende oogst verlaagd naar 95 euro per ton. Dat laat het bestuur van de coöperatie in een brief aan de leden weten. De wereldwijde economische ontwikkelingen liggen ten grondslag aan de verlaging.

Avebe+verlaagt+basisprijs+voor+zetmeelaardappelen
© Harry Tielman

Avebe maakt ieder jaar aan het begin van de zetmeelaardappelcampagne een basisprijs bekend. 'In het verleden deden we dat altijd in augustus, maar de afgelopen twee jaar hebben we dat vervroegd', zegt woordvoerder Joyce de Vries. Vorig jaar werd de eerste basisprijs in juni gecommuniceerd en dit jaar was dat in maart. 'Met het oog op de positieve markt hebben we toen een prijs van 105 euro per ton gecommuniceerd.'

Die prijs moet Avebe nu, als gevolg van 'wereldwijde economische ontwikkelingen', omlaag bijstellen. Volgens De Vries is het niet ongebruikelijk dat de basisprijs in de loop van het seizoen verandert. Zo werd het afgelopen jaar in december nog een prijsverhoging gecommuniceerd. 'Ook nu is dat mogelijk, mochten de economische ontwikkelingen zich weer positief ontwikkelen.'


De Vries benadrukt dat een verdere verlaging in elk geval niet in het verschiet ligt. 'De campagne zal zeker boven de 95 euro per ton eindigen. Dit is dus het minimum.' Om dat te bewerkstelligen, worden meerdere, niet verder gespecificeerde maatregelen genomen. Het betekent ook dat de prijs fors boven vorig seizoen uitkomt. Toen werd een basisprijs van 78 euro per ton gerealiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer