Zetmeelaardappelteler tevreden over oogst na lastig seizoen

De samenwerkende akkerbouwbedrijven Uuldriks en Doornbosch in het Groningse Hellum hebben woensdag zetmeelaardappelen van het ras Festien gerooid. De bedoeling is om de knollen tot april in de koeling te bewaren.

Zetmeelaardappelteler+tevreden+over+oogst+na+lastig+seizoen
© Koos van der Spek

Mede door het lastige groeiseizoen met bij de start veel verzopen plekken stemt Uuldrik Uuldriks zich tevreden met de opbrengst van 50 ton per hectare. De akkerbouwer, die samenwerkt met Doornbosch, heeft ook percelen overgepoot. 'De kwaliteit van de zetmeelaardappelen wisselt, maar deze zijn goed te bewaren tot april. Er is ook al wat afland weggegaan.'

Uuldriks en Doornbosch kochten drie jaar geleden gezamenlijk een vierrijige zelfrijdende aardappelrooier van het merk AVR. Beide bedrijven verbouwen 80 hectare zetmeelaardappelen. Dat betekent dat de rooier jaarlijks 180 hectare uit de grond moet halen. 'We moeten nu nog ongeveer 70 hectare rooien', zegt Uuldriks. 'Dat is relatief veel voor de tijd van het jaar, maar dat heeft alles te maken met het late groeiseizoen.'


Twee mannen rapen bij de inschuurlijn de loofresten en moederknollen eruit.
Twee mannen rapen bij de inschuurlijn de loofresten en moederknollen eruit. © Koos van der Spek

Na het rooien worden de aardappelen naar het erf gereden. Daar rapen twee mannen bij de inschuurlijn de loofresten en moederknollen eruit, voordat de knollen via de transportbanden de koeling in worden gedraaid.


Kwaliteit aardappelen verschilt

De zetmeelaardappelcampagne bij Avebe verloopt volgens planning, meldt een woordvoerder van het concern. De eerste bewaarschuren bij akkerbouwers stromen ondertussen vol. Volgens Avebe verschilt de kwaliteit van de aardappelen lokaal sterk. Dat heeft onder meer te maken met de hoge temperaturen en de regionale verschillen in neerslag. Daar waar veel water is gevallen, verloopt het rooien soms moeizaam.


Het gemiddelde zetmeelgehalte ligt op ruim 19 procent. Avebe gaat uit van een gemiddelde oogst en verwacht op een opbrengst uit te komen die gemiddeld is in vergelijking met voorgaande jaren, zegt de woordvoerder. Het zetmeelconcern meldde eerder al dat de lopende campagne waarschijnlijk eerder stopt dan andere jaren.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer