LTO Noord en ZLTO: 'De landbouw wordt slinks vernatuurd'

LTO Noord en ZLTO hebben in een kritische brief aan Gelderse gedeputeerde Dirk Vreugdenhil (Ruimtelijke Ordening, ChristenUnie) laten weten teleurgesteld te zijn in het ruimtelijk voorstel 'Stad en land in balans'.

LTO+Noord+en+ZLTO%3A+%27De+landbouw+wordt+slinks+vernatuurd%27
© Dirk Hol

Deze week spraken Provinciale Staten van Gelderland over het voorstel, dat gaat over de vraag hoe alle toekomstige ruimteclaims kunnen worden ingepast in Gelderland.

De boerenbelangenbehartigers missen in het voorstel een bijdrage vanuit de agrarische sector. 'Helaas moeten we constateren dat bij de totstandkoming van het voorstel er geen ruimte is gegeven aan onze agrariërs om mee te denken over het toekomstperspectief', schrijven bestuurders Hendrik Hoeksema (ZLTO) en Martien Nillesen (LTO Noord) in de brief aan de gedeputeerde.


Draagvlak

'Dat steekt ons wel', zegt Nillesen. 'Het gaat in het voorstel vooral over stedelijke uitbreiding en minder over de landbouw, terwijl uitbreiding van stedelijk gebied altijd gepaard gaat met minder landbouw. Als je daarvoor draagvlak wilt creëren, betrek je de sector daar toch bij?'

De organisaties missen in het voorstel ook een visie op de toekomstige voedselvoorziening, zoals die ook al wordt gemist in de Gelderse uitvoering van het provinciale gebiedsplan, het Vitaal Landelijk Gebied Gelderland. 'Dat baart ons zorgen. We leven in Nederland in een vruchtbare delta die uitermate geschikt is om voedsel te produceren. Die rol wordt alleen maar belangrijker als straks door klimaatverandering in grote delen van Zuid-Europa veel minder voedsel geproduceerd kan worden', staat in de brief.


Eigen perspectief

LTO Noord en ZLTO vinden dat de landbouwsector in het ruimtelijk voorstel 'Stad en land in balans' te weinig een eigen perspectief wordt voorgeschoteld. 'Natuurinclusieve en biologische landbouw voeren de boventoon, het gaat veel minder over innovatie en efficiëntie. Terwijl wij denken dat er altijd een diverse mix nodig zal zijn van agrarische bedrijven', zegt Nillesen. 'Er zijn ook bedrijven die gewoon efficiënt willen produceren. Elke ondernemer zit daar anders in.'

In de brief aan de ChristenUnie-gedeputeerde beamen Nillesen en Hoeksema dat 'ruimte voor alle transitiepaden inderdaad met één zin wordt benoemd, maar er staat vervolgens in vele alinea's beschreven hoe er toch vooral een ambitie ligt op de natuur en daarmee op de natuurinclusieve landbouw en alternatieve teelten zoals biobased bouwmateriaal. Daarmee wordt de landbouw slinks vernatuurd', concluderen de bestuurders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer