LTO Noord bezorgd over faunabeleid Utrecht

LTO Noord heeft zorgen geuit over het faunabeleid van de provincie Utrecht bij de Statencommissie. De organisatie benadrukt het belang van een gebalanceerd beleid tussen het behouden van soorten en hun leefgebieden en het beperken van schade. Het huidige beleid voor fauna is onevenwichtig. LTO Noord pleit daarom voor het waarborgen van populaties van diersoorten die beheersbaar zijn.

LTO+Noord+bezorgd+over+faunabeleid+Utrecht
© Vidiphoto

Koos Segers, themahouder Flora en Fauna LTO Noord Utrecht zegt in een persbericht: 'Recent onderzoek in opdracht van de provincie naar diervriendelijke alternatieven om schade te voorkomen, met name gericht op ganzen, heeft geen afdoende methoden opgeleverd. Naast preventieve maatregelen is afschot noodzakelijk, zoals ook aangegeven in het Sovon-rapport Ganzenmonitoring, dat een sterke toename van de ganzenpopulatie aantoont.'

LTO Noord pleit verder voor een deugdelijk systeem om beleid te ondersteunen en eerdere overeenkomsten na te komen. Het ontbreekt in Utrecht aan een goedgekeurd registratiesysteem dat informatie verzamelt over preventieve maatregelen om faunaschade te voorkomen.


Kritiek op voorstel over eigen risico

Segers vervolgt: 'Het voorstel van de provincie om het eigen risico voor ganzenschade te verhogen van 5 procent naar 20 procent bekritiseren wij sterk. De groeiende populatie ganzen heeft geleid tot aanzienlijke gewasschade, maar het is absoluut onredelijk om deze last bij de agrarische sector neer te leggen, vooral gezien de harmonisatie van faunabeleid van de buurprovincies.'

LTO Noord pleit voor een interprovinciaal faunabeheerplan voor ganzen en benadrukt dat het van cruciaal belang is dat het beleid in alle provincies hetzelfde is. Bovendien is het omgaan met wolven ingewikkeld en ze hebben opgemerkt dat schapenhouders ongewenste gevolgen kunnen ondervinden als ze de wolf beschermen. Daarbij benadrukt LTO Noord de uitdagingen van het afrasteren van grote open gebieden in de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer