Avebe helpt plantaardige transitie versnellen

De ontwikkeling van nieuwe markten voor plantaardige alternatieven is een van de ambities van aardappelzetmeel- en aardappeleiwitproducent Royal Avebe voor de komende vijf jaar.

Avebe+helpt+plantaardige+transitie+versnellen
© Haijo Dodde

Avebe wil in 2028 dat meer dan 10 miljoen euro van het nettoresultaat van de onderneming op jaarbasis wordt gerealiseerd met de productie van hoogwaardige plantaardige alternatieven. Daarvoor zet de coöperatie in op uitbreiding van de capaciteit en het portfolio van de plantaardige producten. Van het nettoresultaat moet bovendien over vijf jaar 1 miljoen euro verdiend worden met nieuwe producten.

Dit vertelde CEO David Fousert van Avebe vorige week op een persbijeenkomst in het innovatiecentrum van de zetmeelfabrikant in Groningen. Hij presenteerde daar de strategie voor de komende vijf jaar. Een belangrijke ambitie is het versnellen van de plantaardige transitie. ‘Daarvoor werken we verder aan de unieke functionaliteiten van de aardappel. Dit betreft zowel aardappelzetmeel als aardappeleiwit en de toepassingen voor food en non-food’, verklaart Fousert.

Tijdens een rondleiding langs laboratoria in het innovatiecentrum kregen de journalisten diverse voorbeelden te zien van plantaardige producten. Meest opmerkelijk was daarbij het volledig plantaardige eitje dat op het oog niet van een echt kippenei is te onderscheiden. ‘In dit ei is zowel aardappeleiwit als aardappelzetmeel verwerkt. Van met name aardappeleiwit is bekend dat het een hogere voedingswaarde heeft dan eiwitten van andere bronnen’, vertelt Avebe-innovatiemanager Gerard ten Bolscher.


Focus op functionaliteiten

Ten Bolscher legt uit dat Avebe bij de innovaties vooral de focus legt op de functionaliteiten van de grondstoffen. ‘We zijn minder bezig met de ontwikkeling van compleet nieuwe producten, maar proberen meer onze klanten te helpen bij het formuleren met plantaardige ingrediënten. Het gaat dan om voedingswaarde, maar ook of de grondstoffen bijvoorbeeld een schuimmiddel of bindmiddel kunnen vervangen of juist zorgen voor extra structuur.’

De vleesvervangers die Avebe vooral op basis van aardappeleiwit heeft ontwikkeld zijn daarvan mooie voorbeelden. Productontwikkelaar Nicola Stanisic laat de journalisten plantbased kippenvlees en rundvlees proeven. ‘Dit zijn producten op basis van zout, water, kruiden en eiwitten. De toevoeging van aardappeleiwit maakt het vlees vooral ook sappiger. De rundersteak, waarvoor hier de basis ligt, staat op het menu bij de bekende Loetje-restaurants’, meldt Stanisic.


Plantaardige alternatieven voor kippenvlees en rundvlees bij Avebe in Groningen.
Plantaardige alternatieven voor kippenvlees en rundvlees bij Avebe in Groningen. © Haijo Dodde

In zijn toelichting op de ambitie van Avebe om de transitie naar plantaardige alternatieven te versnellen, stelt CEO Fousert dat de revolutie in volle gang is. ‘Als Avebe zijn wij met onze grondstoffen, vooral zetmeel maar ook steeds meer eiwit, daar goed op voorbereid. Uiteindelijk streven we ernaar om in de markt meer onderscheidende waarde te creëren. Daarvan profiteren onze telers, maar ook onze klanten en wijzelf als bedrijf.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer