'Hadden wij als landbouw maar iets meer Disney'

Afgelopen voorjaarsvakantie was het eindelijk zover. Met de schoonfamilie gingen we naar Disneyland Parijs. Dat was niet iets waar ik naar uit had gekeken. Ik zag mijzelf al rondhuppelen met van die Mickey Mouse-oren.

%27Hadden+wij+als+landbouw+maar+iets+meer+Disney%27
© Dirk Hol

Drie jaar geleden vroeg mijn schoonmoeder op weg naar haar overlijden om als eerbetoon met de familie samen naar Disneyland te gaan. Wie ben ik dan om daar een probleem van te maken?

Overal een probleem van maken moet je bedrijfsmatig ook niet doen. Natuurlijk, de overheid blijft maar problemen opstapelen. Geen wonder dat boeren het dan opgeven.

Naar Disneyland gaan heb ik maar als een avontuur gezien. En dat was het. De reis ernaartoe gaat door het prachtige akkerland van Noord-Frankrijk. Ik heb mijn gezin nog nooit drie dagen lang strak om half acht aan het ontbijt gezien om vervolgens in drafje naar de toegangspoort te rennen, samen met duizenden andere bezoekers. Want Disneyland is druk, heel druk. Er is in geen velden of wegen een Beter Leven-norm te zien. Je moet er vroeg zijn, anders moet je lang wachten om ergens in te kunnen.

Wij creëren iets wat wel echt is, iets wat je nodig hebt om te overleven

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

De rest van de dag bestaat uit rondhangen, eten, shoppen en nog eens rondhangen. Niemand lijkt het erg te vinden. De hele dag luister je naar vrolijke deuntjes of kijk je naar parades met een zwaaiende Mickey Mouse en Donald Duck. Iedereen loopt er vrolijk en gelukkig bij.

Het Disney-pretpark is een soort afgebakend luilekkerland waar je, mits betaald, onbezorgd en ongeremd kunt genieten. Het lijkt wat dat betreft op de Nederlandse maatschappij; als je maar betaalt, heb je een zorgeloos bestaan.

Wat mij voor de rest opviel in het park, is dat over alles was nagedacht om de bezoekers een fijne dag te bezorgen. Overal stonden behulpzame mensen. Er lag geen vuiltje op de grond en aan bedienende mensen was geen gebrek. Blijkbaar wil iedereen daar graag werken.

Dat is bijzonder, want Mickey Mouse en Donald Duck zijn op de tekentafel geboren. In dat Donald-pak zit iemand de hele dag te zweten als een otter. De figuren zijn nep en hun hele bestaan is gecreëerd. Toch gaan duizenden mensen elke dag in een rij staan om naar een vrolijk zwaaiende Mickey Mouse te kijken.

Wat dat betreft kan de landbouw hier veel leren. Wij creëren iets wat wel echt is, iets wat je nodig hebt om te overleven. Toch krijgen wij het niet voor elkaar om daar langdurig een volwaardige vergoeding voor te krijgen. Kijk eens hoe moeilijk het Landbouwakkoord tot stand komt. Hadden wij als landbouw maar iets meer Disney en minder markt en overheid. Het wordt tijd voor Disney-varkens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer