Avebe start acquisitie om areaalkrimp zetmeelaardappelen op te vangen

Coöperatie Royal Avebe verwacht dat het areaal zetmeelaardappelen op termijn met 5 tot 10 procent afneemt. Om de grondstofvoorziening op peil te houden gaat de zetmeelfabrikant actief op zoek naar nieuwe telers.

Avebe+start+acquisitie+om+areaalkrimp+zetmeelaardappelen+op+te+vangen
© Haijo Dodde

Strengere wet- en regelgeving, hogere teeltkosten en concurrentie van andere gewassen zorgen ervoor dat het areaal zetmeelaardappelen in Nederland onder druk staat. Avebe verwacht een areaalkrimp van 5 tot 10 procent, vertelde CEO David Fousert vanmorgen tijdens een bijeenkomst voor journalisten in het Innovatiecentrum van Avebe in Groningen. Hij gaf daar een toelichting op de bedrijfsstrategie voor de komende vijf jaar.

'Het is lastig om aan te geven wanneer we de areaalkrimp kunnen verwachten, maar in onze strategie anticiperen we in elk geval op het op peil houden van onze productievolumes', stelt Fousert. 'Daarom werken we constant aan een hogere productiviteit per hectare en gaan we actief op zoek naar nieuw teeltareaal. Daarbij kijken we ook buiten de straal van 75 tot 100 kilometer rond onze verwerkingslocaties.'


Kansen in Duitsland

Volgens Fousert richt Avebe zich bij uitbreiding van het areaal onder meer op Oost-Nederland waar wellicht grond vrijkomt bij veehouders vanwege extensiveringsmaatregelen. Verder ziet de coöperatie kansen aan de Duitse kant van de grens tussen Nederland en Duitsland. Van de zetmeelaardappelen die Avebe nu verwerkt is ongeveer 30 procent afkomstig van Duitse akkerbouwers. Dat aandeel gaat dus mogelijk toenemen.

Fousert is ervan overtuigd dat Avebe erin slaagt de teelt van zetmeelaardappelen interessant te houden voor de telers. 'De marktvraag is positief en daarbij ligt onze focus op hoogwaardige en onderscheidende ingrediënten gemaakt van aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Daardoor zijn we in staat steeds betere prijzen te betalen en dat is gunstig voor het rendement van de teler.'

Tijdens de bijeenkomst laat Fousert zien dat Avebe voor oogst 2022 uitgaat van een prestatieprijs van 125 euro per ton aardappelen. Deze gemiddelde indicatieprijs is ruim 25 procent hoger dan vorig jaar en volgens de Avebe-directeur een absoluut record voor de coöperatie. 'Als de campagne is afgelopen bepalen we de definitieve prestatieprijs. En zoals het er nu uitziet kan die nog enkele euro's hoger zijn dan de huidige prognose.'


Aardappel blijft basis

In de strategie van Avebe voor 2023 tot 2028 blijft de aardappel de basis, verzekert Fousert. Hij wijst erop dat Avebe goed is voorbereid op de transitie naar meer plantaardige alternatieven. 'Wij werken aan het versnellen van deze ontwikkeling. Dat doen we door uitbreiding van ons portfolio en de productiecapaciteit. Verder helpen we mee met het ontwikkelen van nieuwe markten voor onze plantaardige alternatieven, dat geldt zowel voor food als voor de biobased toepassingen.'

Ondanks de aardappel als basisgrondstof erkent Fousert dat er voor de productie van eiwitten ook voorzichtig naar andere gewassen wordt gekeken. Het gaat dan specifiek om veldbonen en erwten. De Avebe-directeur typeert deze gewassen als mogelijk interessante eiwitbronnen. In het productieproces kunnen ze wellicht zorgen voor meer synergie in de afzet en op de verwerkingslocaties.

'We richten ons nadrukkelijk eerst op de markt en daarvoor proberen we interessante blends van eiwitten te maken', verklaart Fousert. 'Als de behoefte er is, kijken we of winning van eiwitten uit vlinderbloemigen mogelijk is in onze eigen fabrieken in de maanden dat de campagne stilligt. Hier zijn we nu mee bezig. Blijkt vervolgens dat we kunnen produceren en dat er zicht is op financieel rendement, pas dan gaan we verder met initiatieven om de teelt van veldbonen en erwten te stimuleren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer