Mogelijke vergunning Limburgse PAS-melders gratis door gift provincie

De provincie Limburg wil Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders tegemoetkomen die in de toekomst mogelijk alsnog een vergunning krijgen. Waar een bedrijf normaal 1.600 euro moet betalen voor een vergunning, wil de provincie die kosten op zich nemen.

Mogelijke+vergunning+Limburgse+PAS%2Dmelders+gratis+door+gift+provincie
© Eigen Foto

Eerder besloten de Provinciale Staten van Gelderland en Noord-Holland ook al bedrijven vrij te stellen van deze kosten, na voorstellen daartoe van de BBB.

De PAS-melders wachten door de stikstofproblematiek al jaren op de benodigde vergunning, zo verklaarde BBB als indiener van het plan vrijdag tijdens een vergadering in het gouvernement in Maastricht. Ondernemers zitten zo klem in hun ontwikkel- en verduurzamingsopgaven, stelde de BBB samen met de andere indieners PvdA, CDA, SP, VVD, JA21 en Lokaal-Limburg. Ook gedeputeerde Stephan Satijn (financiën, VVD) liet tijdens de vergadering weten positief tegenover het plan te staan.


Uit klimaatpotje halen

De grootste oppositiepartij in Limburg, de PVV, stemde tegen. Statenlid Charline Jiménez Hastenrath wees erop dat de maatregel gezien het aantal PAS-melders in de provincie in totaal 400.000 euro zal kosten. De PVV wil niet dat dit uit de reserves wordt betaald. 'Haal het maar uit de klimaatpotjes', aldus het Statenlid.

Ook de Partij voor de Dieren uitte kritiek op het voorstel. Volgens Statenlid Pascale Plusquin was de gratis melding voor de bedrijven in het verleden 'een buitenkans'. Nu er wel een vergunning moet worden aangevraagd en verleend, moet daar ook gewoon het normale tarief voor worden betaald, vindt zij.

Volgens Plusquin hebben de PAS-melders 'een zorgvuldig gecreëerd imago', namelijk dat van 'de zielige PAS-melders'. 'Terwijl we allemaal wel eens in onzekerheid hebben gezeten. Andere burgers moeten ook gewoon betalen', zegt ze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer