Gelderland gaat toch overstag voor verbreding A27

Provincie Gelderland gaat toch natuurvergunningen van boeren intrekken om de stikstofruimte in te zetten voor de verbreding van de A27 bij het Utrechtse Amelisweerd. Dat staat in een brief van het college van Gedeputeerde Staten aan de Gelderse Staten.

Gelderland+gaat+toch+overstag+voor+verbreding+A27
© Twan Wiermans

Vorig jaar zei toenmalig landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) nog dat opkoop van stikstofrechten van Gelderse boeren door bijvoorbeeld Schiphol en Rijkswaterstaat niet zou moeten kunnen. 'Het is moreel onjuist', stelde hij in een interview met Nieuwe Oogst.

'Daarom trekken we vooralsnog geen vergunningen in om uitbreiding van de A27, Lelystad en Schiphol te legaliseren. Er komen ongetwijfeld rechtszaken over, dat is dan maar zo', aldus de gedeputeerde.


Drenth werd destijds gesteund door Provinciale Staten. In een aangenomen motie is de wens uitgesproken dat de provincie 'niet meewerkt aan projecten buiten Gelderland, zolang de Gelderse Maatregelen Stikstof en bestuurlijke stikstofafspraken worden geschonden'.


Jacht op stikstofruimte

Een 'jacht' op beperkte stikstofruimte omwille van rijksprojecten doet geen recht aan het brede vraagstuk waar deze ruimte het eerst moet worden ingezet, zo stelde de provincie ook.

Maar nu moet Gelderland toch overstag. Volgens haar kan het project in de provincie Utrecht juridisch niet langer worden tegengehouden.

'Over het doel waarvoor vrijkomende stikstofruimte wordt ingezet besluit de minister van Infrastructuur en Waterstaat als bevoegd gezag, omdat het over rijkswegen gaat. We zijn bij deze vorm van extern salderen dan niet in de positie om aan intrekkingsbesluiten nadere voorwaarden te stellen', staat in de brief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.


PAS-melders

In de brief geeft de provincie ook aan dat een deel van de vrijkomende stikstofruimte beschikbaar kan komen voor PAS-melders vanuit de landelijke stikstofbank. Daarover zijn vorig jaar gesprekken gevoerd tussen de provincie en het Rijk.

Demissionair minister Christianne Van der Wal voor Natuur en Stikstof verklaarde zich in mei bereid om stikstofruimte vanuit de landelijke stikstofbank SSRS nu ook beschikbaar te stellen voor PAS-melders. Het provinciebestuur denkt na een eerste berekening dat daarmee 15 procent van de PAS-melders in Gelderland kan worden gelegaliseerd.

Behalve met de verwerving van stikstof voor de verbreding van de A12 en A27 is Gelderland ook begonnen met het (gedeeltelijk) intrekken van de vergunningen voor het doortrekken van de A15. Daar is de provincie namelijk ook zelf bij gebaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer