Gelderland wil vergunning voor PAS-melders gratis maken

Als het aan provincie Gelderland ligt, hoeven PAS-melders die alsnog een vergunning krijgen, hiervoor geen kosten te betalen. Een bedrijf zou normaal gesproken 1.600 euro voor zo'n vergunning betalen, maar die kosten wil de provincie op zich nemen.

Gelderland+wil+vergunning+voor+PAS%2Dmelders+gratis+maken
© Dirk Hol

Bedrijven die eerder geen natuurvergunning nodig hadden voor het uitstoten van kleine hoeveelheden stikstof, zijn PAS-melders. Het betreft meestal landbouwbedrijven. Zij hoefden alleen melding van de uitstoot te maken. Die regeling was niet juridisch uitvoerbaar, dus PAS-melders hebben nu weer een vergunning nodig. Doorgaans rekent de provincie geld voor het afgeven van vergunningen, maar in het geval van de PAS-melders vindt een meerderheid van de Gelderse partijen dat niet eerlijk.

Alle coalitiepartijen – BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP – stelden tijdens het debat over de Gelderse begroting van volgend jaar een aanpassing van het tarief voor. BBB-fractievoorzitter Rik Loeters vindt het oneerlijk dat PAS-melders de 1.600 euro zouden moeten betalen, omdat het niet hun schuld is dat ze nu alsnog een vergunning nodig hebben.


In totaal 4.800 euro

Gedeputeerde Helga Witjes van Financiën (VVD) deelde de mening 'dat de PAS-melders niet gestraft moeten worden'. Zij legde uit dat de kosten voor een vergunning – ook wel leges genoemd – in totaal 4.800 euro zijn. Normaal betalen het Rijk, de provincie en het bedrijf daar ieder 1.600 euro van. Witjes spoorde de Staten aan om het dekken van een extra deel door de provincie eerst 'juridisch te laten onderzoeken', maar daar gingen de Statenleden niet in mee.

Loeters benadrukte ook zijn wens dat de extra kosten uiteindelijk door het Rijk worden betaald. 'Daar is dit probleem gecreëerd.' Afgelopen zomer meldde Gelderland dat 237 PAS-melders zich bij de provincie hadden gemeld. Tot nu toe is slechts één bedrijf gelegaliseerd.


De begroting voor 2024 van Gelderland werd de hele middag en avond besproken. Oppositiepartijen vroegen om meer aandacht voor de plannen voor het behoud van natuur en het behoud van culturele instellingen. Tussen de groene partijen en BBB was er regelmatig een gesprek over beheer van de natuur, klimaatverandering en de toekomst van de veehouderij. De begroting werd rond middernacht aangenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer