'Multinationals lachen om slappe ministers'

Vorige week zag ik landbouwminister Piet Adema tegen een boerenechtpaar in Groningen, zijnde PAS-melders, verklaren dat de overheid onbetrouwbaar was en dat hij niets voor ze kon doen. Hij deed dat met droge ogen en was blijkbaar vergeten dat hijzelf die overheid was.

%27Multinationals+lachen+om+slappe+ministers%27
© Dirk Hol

Toen Adema kwam, leek het erop dat hij een omslag teweeg kon brengen, maar opnieuw werd een goedwillende bestuurder door het overheid-grijpgrage trechterinstrument vermorzeld tot een niets meer presterende pion in een spel dat gespeeld wordt door multinationals en daarbij buigende bestuurders. Zo, dat is eruit!

Hoewel ik geen bestuurlijk werk meer doe, kan ik nog steeds razend worden als eenvoudige mensen die al generaties lang een mooi bedrijf runnen en niemand kwaad doen, op zo'n minderwaardige manier worden behandeld. Mijn handen jeuken dan. Dat beetje stikstof is een oplosbaar probleem en in verhouding met andere huidige problemen stelt het niets voor.

Jarenlang heb ik belangen behartigd en gelobbyd, niet altijd diplomatiek, maar het doel heiligt de middelen. Naast het runnen van je bedrijf is dat trouwens redelijk slopend. Mijn advies: de volgende minister van Landbouw vereist een sterk hart en een rechte rug.

Straks spreken we over een gezonde bedrijfstak die om zeep is geholpen

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop (ZH)

Langzaam gewurgd

Dat is nodig in de politieke arena om onrecht te bestrijden. Onrecht dat onze sector wordt aangedaan. Boeren moeten van praktisch elke partij minder vee gaan houden waardoor de hypotheek niet meer kan worden betaald. Zo wordt een bedrijfstak langzaam gewurgd, terwijl we natuurlijk technische oplossingen moeten nastreven. Daardoor was en is onze agrarische sector toonaangevend op het wereldtoneel. Likkebaardend wordt elders gekeken hoe duurzaam we zijn.

In de huidige tijd is de rede weg, de doelen raken uit het zicht en de moraal van in de knel rakende boeren wordt vergiftigd. PAS-melders hadden uiteraard als eerste moeten worden geholpen. Schiphol, met de overheid als eigenaar, koopt een flink aantal boeren uit om een milieuvergunning te krijgen. Dan denk ik: kunnen we nog dieper zakken?

Ik vrees van wel. In de toekomst spreken we over een gezonde bedrijfstak die zorgde voor een flink overschot op onze betalingsbalans, maar die om zeep werd geholpen. De natuur was er niet bij gebaat.

De Tata's, Shells, Duponts en KLM's (ruim 1 miljard achterstallige loonbelasting) lachen om slappe ministers of kabinetten. Ze hebben ze al jaren in de zak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer