Bulldozer trekt aardappelrooier vooruit: 'Zo maken we het minst kapot'

Patrick Buijs uit Emmer-Compascuum rooit in het Groningse Vlagtwedde met een bulldozer een perceel zetmeelaardappelen. 'Ik wil ze er zo snel mogelijk uit hebben. Op deze manier maken we het minst kapot', zegt de Drentse akkerbouwer overtuigd.

Bulldozer+trekt+aardappelrooier+vooruit%3A+%27Zo+maken+we+het+minst+kapot%27
© Koos v.d. Spek

Door de vorst van afgelopen week ziet Buijs nu de eerste aangevroren zetmeelaardappelen in de rug. 'We hoeven niet veel meer te rooien, maar ik wil de aardappelen die er nog in zitten er nu wel uit hebben en zo snel mogelijk afleveren', licht hij toe.

Volgens de akkerbouwer blijft de grond dankzij de bulldozer meer gespaard dan wanneer hij een extra trekker voor de rooier zou zetten. 'De bulldozer loopt er mooi overheen en daardoor zakt de trekker ook niet zo snel weg. Dat gaat best goed.'

Buijs zegt dat het vanaf half oktober al een chaos is met de oogst. 'We zitten hier in Oost-Groningen momenteel in het natste gebied van Nederland. Zelf woon ik in Emmer-Compascuum, dat ligt iets zuidelijker. Daar is het droger dan in Vlagtwedde.'


Twee-rijer met bunker

De akkerbouwer rooit de laatste hectares zetmeelaardappelen met een tweerijer met bunker. Een trekker met kieper kan nog net het land op komen om de gerooide zetmeelaardappelen op te halen. 'De vaart is er wel uit met rooien, maar ik ben blij dat het überhaupt nog lukt. Dat komt ook door de goede inzet van het personeel.'


Verder vragen de rooimachines in dit natte oogstseizoen om veel meer onderhoud, merkt de ondernemer. 'Er gaat meer grond mee de rooier in, waardoor lagers kapot lopen. Alles heeft meer te verduren dan in een normaal jaar.' Naast zetmeelaardappelen is Buijs ook bezig met de suikerbietenoogst. Dat gaat volgens hem gezien de omstandigheden nog prima.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer