61 miljoen euro voor Zuid-Hollandse natuur

Het budget van provincie Zuid-Holland voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is aanzienlijk verhoogd. Voor agrarisch natuurbeheer, met name voor weide- en akkervogels, heeft de provincie tussen 2023 en 2028 ruim 61 miljoen euro toegewezen. Dit wordt mede gefinancierd door Europa.

61+miljoen+euro+voor+Zuid%2DHollandse+natuur
© Landschapsfonds Rijnland Holland

'Het gaat slecht met de natuur, de vogels, de insecten. Daarom ben ik blij dat zoveel Zuid-Hollandse boeren zich vol enthousiasme inzetten voor onze weide- en akkervogels. Als provincie koesteren wij dat en moedigen wij dat aan', geeft gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) aan in een persbericht.

'Wij zijn er blij mee dat wij met deze miljoenen ook de komende jaren weer samen met honderden boeren vogels als de grutto, kievit en tureluur in Zuid-Holland een goed leefgebied kunnen bieden. En dat we het Actieplan Boerenlandvogels en de overgang naar een natuurinclusievere landbouw verder kunnen brengen', aldus Potjer.


Focus op balans

De provincie zet zich ervoor in om de leefomgeving van akker- en weidevogels te verbeteren, omdat boerenlandvogels zoals de kievit, grutto en patrijs het zwaar hebben. Daarbij ligt de focus op meer balans in de natuur. Om dit gericht te doen, hebben acht Zuid-Hollandse partijen in 2019 het Actieplan Boerenlandvogels opgesteld. Het ANLb is een van de belangrijkste maatregelen voor de uitvoering van dit plan.

Tot 2028 is elk jaar 10 miljoen euro beschikbaar, zodat collectieven overeenkomsten kunnen sluiten met agrarisch ondernemers om maatregelen te treffen voor de natuur op hun percelen. Per jaar is 3 miljoen euro extra beschikbaar, waardoor er meer ruimte is om beheerovereenkomsten af te sluiten. In 2023 is de totale oppervlakte die wordt beheerd met de ANLb-subsidie met ruim 3.000 hectare gestegen naar ruim 18.500 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer