Weidevogelboeren Bote en Astrid de Boer winnen Gouden Grutto

Melkveehouders Bote en Astrid de Boer uit het Friese Tjerkwerd hebben de Gouden Grutto van de Vogelbescherming gewonnen. Deze prijs reikt de organisatie ieder jaar uit aan een boer die zich bovengemiddeld inzet voor de weidevogels op zijn of haar land.

Weidevogelboeren+Bote+en+Astrid+de+Boer+winnen+Gouden+Grutto
© Burt Sytsma Photography

Het land van de Friese ondernemers telt zo'n 200 weidevogelnesten. Vorig jaar broedden er 76 paar weidevogels op 12 hectare weidevogelland. Bote de Boer zet op deze 12 hectare het waterpeil op greppelland 90 centimeter hoger, hij maait laat en rijdt alleen in ruige mest uit.

Op het bedrijf is onderzoek gedaan naar beweiding en wat de gevolgen daarvan zijn op de vegetatie en de weidevogels. Studenten bekeken de kwaliteit van de bodem.


Extensievere bedrijfsvoering

Volgens De Boer is een extensievere bedrijfsvoering de sleutel tot zijn succes. 'De trend in de landbouw is dat het nog steeds groter en sneller moet, maar wij willen dat niet. De vogels horen wat ons betreft echt bij de landbouw, dus we zijn bereid daar tijd en moeite in te stoppen. Als ze er niet zijn, mis je ze. We zijn heel blij dat onze inzet gewaardeerd wordt met deze prijs.'

Keerzijde aan het vogelbeheer van de melkveehouders is dat het door kruiden op het land moeilijker wordt om voldoende eiwitrijk gras te oogsten, met als gevolg een terugval in de melkproductie. Met name het doorkomen van de wintermaanden wordt lastig. Om de melkproductie op het gewenste niveau te houden, moeten ze eiwitrijk krachtvoer aankopen.


Bovendien werkt om de nesten heen maaien volgens De Boer averechts. Predatoren komen af op de graspollen en vreten daar de eieren of kuikens op.

Om er zeker van te zijn dat de weidevogels voor de toekomst behouden blijven, verkopen de melkveehouders de meest waardevolle weidevogelpercelen aan het Agrarisch Natuurfonds Fryslân. Dit geeft hen ruimte om te investeren in een toekomstbestendig bedrijf en biedt tegelijkertijd de garantie dat het extensieve weidevogelparadijs, ook wel Botes Paradys genoemd, blijft voortbestaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer