800.000 euro voor boerenlandvogels in Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland heeft vanuit vanuit het Actieplan Boerenlandvogels 800.000 euro beschikbaar gesteld voor terreinbeherende organisaties en agrarische collectieven om boerenlandvogelgebieden in te richten.

800%2E000+euro+voor+boerenlandvogels+in+Zuid%2DHolland
© Landschap Overijssel

De provincie heeft voor 1,2 miljoen euro aan subsidieaanvragen ontvangen. Elf aanvragen zijn goedgekeurd. Organisaties vroegen onder andere subsidie aan voor vijftig plasdraspompen en de aanleg van patrijzenakkers, hagen en braakstroken voor kieviten. De projecten krijgen na toezegging van de subsidie een voorschot van 80 procent van de gesubsidieerde kosten, waarna ze van start kunnen. Zo kunnen bijvoorbeeld de plasdraspompen al dit voorjaar tijdens het broedseizoen worden gebruikt.

Een van de aanvragers is agrarisch collectief De Hollandse Venen. Deze natuurvereniging waar ruim 140 boeren bij zijn aangesloten vroeg nestbeschermers aan en tien plasdraspompen om de percelen te vernatten.


Meer aanmeldingen

Nog steeds melden boeren zich aan om percelen in te richten met volvelds plasdras of greppelplasdras', zegt voorzitter Ben Verkleij van De Hollandse Venen. 'Zij zien namelijk het effect van de drassige omstandigheden voor de weidevogels en willen dit ook graag voor hun 'eigen' weidevogels realiseren. Een beweging die wij graag stimuleren.'

Ongeveer 15 procent van de landelijke gruttopopulatie broedt in Zuid-Holland. Dat aantal gaat achteruit door onder andere intensiever gebruik van de grond, stadsuitbreiding en een toename van natuurlijke vijanden zoals de vos. Eerder al stelde de provincie het doel om 5 procent meer gruttoparen in 2027 te hebben vergeleken met de periode 2013-2015. Ook de achteruitgang van de akkervogel patrijs moet worden gestopt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer