Weidevogels hebben baat bij laat en nat voorjaar

Het late, natte voorjaar is een groot voordeel voor de weidevogel. Wormen zitten hoog in de grond en de kuikens houden van het lage gras. Melkveehouder en weidevogelbeheerder Sietze Henk Haytema in het Friese Koudum kocht extra grond om de populatie te beschermen, want dat is hard nodig.

'Er zijn greppels gemaakt, want aan de zijkant zitten muggen en larven die het voedsel voor de kuikens vormen', legt Haytema uit. 'Het land is nu natter en er zijn kruiden ingezaaid. De koeien houden de grasmat open en er komen vliegen af op hun poep, zodat de kuikens kunnen eten.'

Het resultaat is duidelijk zichtbaar. Haytema noemt het perceel van 26 hectare als voorbeeld. Vijf jaar geleden zaten daar vijf nesten. Dat aantal is opgelopen tot ongeveer honderd. Naast het stuk grond van 26 hectare, heeft de melkveehouder nog 30 hectare voor de vogels. 'Vroeger met mijn vader zag ik veel weidevogels, maar ik zie de stand heel hard achteruitgaan.'

Het gaat inderdaad niet goed met de weidevogel, terwijl de populatie een indicatie is van de biodiversiteit. De vos en marter vormen de grootste bedreiging. Boeren die aan weidevogelbeheer doen, kunnen daar een vergoeding voor krijgen. 'We maaien hier niet veel en de kwaliteit van het gras is slechter. We krijgen een beheervergoeding, maar intensief boeren zou makkelijker zijn. Toch geniet ik hier meer van', zegt Haytema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer