Raad van State keurt nachtelijke vossenjacht in Zuid-Holland goed

De Raad van State heeft woensdag een eerder opgelegd verbod voor het afschieten van vossen in Zuid-Holland teruggedraaid.

Raad+van+State+keurt+nachtelijke+vossenjacht+in+Zuid%2DHolland+goed
© Marcel Berendsen

Voor het afschieten van vossen om weidevogels te beschermen geldt al een landelijke vrijstelling. Maar provincie Zuid-Holland gaf daarboven nog een extra vrijstelling voor het afschieten tussen zonsondergang en zonsopgang, omdat de landelijke vrijstelling onvoldoende effect heeft.

Die extra vrijstelling is intussen verlopen. Maar volgens de Raad van State is de uitspraak ook van belang bij nieuwe extra vrijstellingen die de Faunabeheereenheid Zuid-Holland bij de provincie kan aanvragen.


Effect van afschot

De Haagse rechtbank erkende in 2021 dat er in dit geval geen andere redelijke oplossing bestaat om de weidevogels te beschermen. Toch kwam de rechtbank met een verbod, omdat de provincie de noodzaak van de extra vrijstelling onvoldoende had onderbouwd. Het effect van het nachtelijk afschieten van vossen op een verbeterde weidevogelstand was niet aangetoond.


'We kunnen het effect van vossenbeheer niet cijfermatig onderbouwen', erkende de provinciewoordvoerder eerder tijdens het hoger beroep van de provincie bij de Raad van State. 'Maar de effecten zijn wel aannemelijk.' De provincie beriep zich ook op onder meer een brandbrief van Vogelbescherming Nederland die zich grote zorgen maakt over de weidevogels in Nederland.


Onderbouwing deugt wel

De Raad van State oordeelde woensdag in dit hoger beroep dat die onderbouwing wel deugt. De raad vindt ook dat het nachtelijke afschot een positief effect heeft op meer broedsucces. 'De vos is namelijk over het algemeen 's nachts actief en kan dan met kunstlicht gemakkelijk door enkele personen worden bejaagd. Overdag bevindt de vos zich in zijn rustplaats en zijn veel mensen nodig om de vos te bestrijden', oordeelt de Raad van State. Een lagere vossenstand kan dus helpen bij de bescherming van weidevogels.

De dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights en Fauna4Life stellen de intensieve landbouw verantwoordelijk voor de sterke afname van het aantal beschermde weidevogels. Daar denkt de Raad van State dus anders over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer