Voorlopige tarieven GLB-subsidies 2023 bekend

De voorlopige tarieven van subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn bekendgemaakt. De definitieve premie wordt in het voorjaar van 2024 bepaald.

Voorlopige+tarieven+GLB%2Dsubsidies+2023+bekend
© Marcel Berendsen

Al eerder werd bekend dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dit jaar een voorlopig tarief hanteert. Reden is dat door het grote aantal deelnemers overschrijding van het budget dreigt.

Het voorlopige tarief per hectare voor de basispremie 2023 is 150 euro. Voor de extra betaling voor de eerste 40 hectare is het voorlopige tarief 46 euro. RVO streeft ernaar dit jaar nog 95 procent van de voorlopige betalingen aan boeren uit te keren. De voorlopige tarieven per hectare van de ecoregeling zijn voor boeren die onder brons vallen 44 euro, bij zilver 74 euro en bij goud 148 euro.


Ten opzichte van de dit voorjaar gecommuniceerde bedragen, betekenen de nu gepubliceerde tarieven een forse verlaging. Ten tijde van het invullen van de Gecombineerde opgave konden boeren nog uitgaan van een basispremie per hectare van 221 euro en betalingen voor de ecoregeling van respectievelijk 60 euro (brons), 100 euro (zilver) en 200 euro (goud) per hectare.

LTO Nederland vindt dat de GLB-betalingen zoals die afgelopen voorjaar door de overheid zijn genoemd, moeten worden gehandhaafd.


Extra betaling jonge boeren

Voor jonge boeren geldt een extra vaste betaling die niet per hectare geldt. Dat tarief is voor 2023 vastgesteld op 2.500 euro.

De definitieve uitbetaling van de basispremie ontvangen landbouwers in het voorjaar van 2024. De betaling van de ecoregeling en extra betaling voor jonge landbouwers worden ook in 2024 uitgekeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer