Arrestaties in Spanje na fraude met landbouwgrond

Op verzoek van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) zijn in Spanje 23 arrestaties verricht voor fraude met Europese landbouwsubsidies. Volgens de aanklacht werden met vervalste eigendomsbewijzen en huurcontracten gronden ten onrechte aangemeld voor de GLB-hectarepremie.

Arrestaties+in+Spanje+na+fraude+met+landbouwgrond
© Flickr.com

De echte eigenaren van de gronden wisten niet dat hun percelen op frauduleuze wijze door derden werden gebruikt om EU-fondsen aan te vragen. De verdachten zouden verschillende strafbare feiten van subsidiefraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Het fraudebedrag zou oplopen tot 3 miljoen euro.


Het onderzoek in Spanje begon vorig jaar nadat een misdaadrapport van het regionale bestuur van Catalonië naar het EOM was doorgestuurd. Het EOM is het onafhankelijke openbaar ministerie van de Europese Unie, en is pas sinds kort operationeel. Het is verantwoordelijk voor het onderzoeken, vervolgen en voor de rechter brengen van misdaden die de financiële belangen van de EU schaden.

EU-lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor de administratie, controle en naleving van Europese regels. In Nederland doken onlangs berichten op over fraude door het onreglementair toerekenen van stukken grond door boeren. De Europese Commissie heeft daar opheldering over gevraagd. Het dagelijks EU-bestuur wil echter nog geen conclusies trekken of vooruitlopen op eventuele strafmaatregelen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer