Minister Adema reageert op ophef GLB-tarieven: gegarandeerd bedrag en nabetaling

Landbouwminster Piet Adema betreurt dat de voorlopige GLB-subsidies lager uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Voor de basissteun garandeert hij een tarief van ten minste 207 euro per hectare. En bij de eerste 40 hectare komt daar 54 euro bij. Hij wijst erop dat vandaag voorlopige bedragen bekend zijn gemaakt. Er volgt ook nog een nabetaling.

Minister+Adema+reageert+op+ophef+GLB%2Dtarieven%3A+gegarandeerd+bedrag+en+nabetaling
© dirk hol

Adema zegt dat in een reactie op de kritische reacties die vrijdag volgden op publicatie van de voorlopige bedragen. LTO en NAJK noemden het onacceptabel dat de bedragen voor de basisinkomenssteun en ecoregeling lager uitvallen. 'Ik begrijp dat', schrijft de minister in een reactie. 'Boeren die zich inzetten voor verduurzaming moeten kunnen rekenen op de overheid.' Adema had al eerder aangekonigd dat de uit te keren bedragen lager zouden kunnen worden zonder die bedragen te noemen.


Dat de uiteindelijke tarieven lager uitvallen komt volgens Adema door de grote animo voor de GLB-subsidies. 'Daardoor is het vaste budget overschreden', zegt Adema. 'Ik zet me maximaal in om dit te beperken en voer gesprekken hierover met de Europese Commissie. En ik wil voorkomen dat deze situatie volgend jaar weer voorkomt het is van groot belang dat boeren zich inschrijven voor GLB-subsidies om hu bedrijfsvoering te verduurzamen.'

Ook wijst Adema erop dat boeren door de voorlopige tarieven nog dit jaar het grootste deel van hun basissteun ontvangen. 'Door de invoering van het nieuwe GLB dreigden zij lang op hun geld te moeten wachten. Dat wil ik voorkomen. Over enkele maanden is het beeld definitief en volgt de nabetaling.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer