40 procent van de bieten zit nog in de grond

Cosun Beet Company meldt dat begin deze week 34.000 hectare suikerbieten in de grond zat. Dat betekent dat 40 procent van het areaal nog niet is gerooid. Bijna het dubbele van normaal eind november.

40+procent+van+de+bieten+zit+nog+in+de+grond
© Koos v.d. Spek

De grote hoeveelheden neerslag zorgen er momenteel voor dat boeren niet overal suikerbieten kunnen rooien. Afgelopen jaren zat eind november nog 15.000 tot 26.000 hectare in de grond. Volgens Cosun is de veldvoorraad wel voldoende om de fabrieken in Vierverlaten en Dinteloord op volle capaciteit te laten draaien.

De bietenverwerker waarschuwt telers voor de voorspelde nachtvorst. De ervaring van Cosun leert dat deze soms strenger uitpakt dan voorspeld. 'Wees goed voorbereid op vorst en stem het storten van de partij bieten zo goed mogelijk af op de afmetingen van het afdekmateriaal zodat ze goed kunnen worden beschermd.'


Tijdig afdekken

Voor een goede bewaring is op tijd afdekken van belang om een goede bewaartemperatuur in de bietenhoop te behouden. Deze ligt tussen de 0 en 8 graden. Cosun geeft op zijn website tips over het belang van tijdig oogsten en goed bewaren van bieten.


Daarnaast geeft bieteninstituut IRS bewaaradviezen aan telers bij vorst. Loonbedrijf Speelman uit het Groningse Alteveer rooide dinsdag 7 hectare suikerbieten bij teler Jan Knol. 'Het gaat wel, maar de omstandigheden zijn verschrikkelijk zwaar', constateert René Speelman. Dat is ook goed te zien op de foto bovenaan dit artikel.

Speelman heeft tijdens het huidige bietenoogstseizoen al een paar keer flink vastgezeten. Op zandgrond gaat het nu zwaarder dan op klei. Hij hoopt dat de voorspelde vorst helpt bij het opdrogen van de nog te rooien bietenpercelen. 'De rooicapaciteit is nu 7 tot 8 hectare per dag, terwijl we onder goede omstandigheden 16 tot 18 hectare suikerbieten uit de grond kunnen halen', legt de loonwerker uit.


Twee twaalfrijers

De rooier waar Speelman op rijdt is een compleet gereviseerde Agrifac-machine uit Frankrijk. 'In eerste instantie hadden we deze voor volgend oogstseizoen gekocht, maar vanwege de lastige omstandigheden deze herfst hebben we hem versneld klaargestoomd. Nu rijden we met twee twaalfrijers om de capaciteit wat op te schroeven.' Speelman werkt in de bietenoogst samen met loonbedrijf Feunekes uit Blijham.


De bietencampagne bij Cosun is nu ongeveer halverwege. Het suikergehalte bedroeg in de afgelopen campagneweek 16,1 procent. De beste cijfers zijn voor het noorden, terwijl in het zuidwesten het suikergehalte vaak nog niet de 16 procent aantikt.

Door de zware oogstomstandigheden is het tarragehalte opgelopen naar 12,5 procent in de laatste campagneweek. De hoogste waarden zijn voor de kleigebieden. De winbaarheidsindex is gestegen naar 90,1 en het gemiddelde over de eerste tien weken van de campagne komt daarmee uit op 89,8.



Cosun meldde eerder al dat de einddatum van de bietencampagne is opgeschoven naar 30 januari vanwege de hogere wortelopbrengsten. Door het lage suikergehalte is de prognose van de suikeropbrengst wel naar beneden bijgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    14° / 10°
    80 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer