Tarrapercentage loopt op in bietencampagne

Het rooien van suikerbieten vindt vanwege de neerslag afgelopen tijd plaats onder steeds zwaardere omstandigheden. Oplopende tarracijfers van de vijfde campagneweek bij Cosun Beet Company bevestigen dat. Daarnaast is het suikergehalte met 0,3 procent gestegen.

Tarrapercentage+loopt+op+in+bietencampagne
© Dirk Hol

Het landelijke tarrapercentage is in de bietencampagne gegroeid van 8,3 procent naar 10 procent in de vijfde week. Deze waarde is in het teeltgebied Groningen BRD het hoogst met 15,2 procent. In Midden-Brabant-Zuid noteert het tarrapercentage 15,1 procent. Verder is vorige week op de klei in Groningen (12,8 procent), in de Wieringermeer (12,1 procent) en op kleigrond in Friesland (11,8 procent) het percentage behoorlijk gestegen.

Ook op de foto die is gemaakt in het Zuid-Hollandse Maasdam is te zien dat de rooiomstandigheden zwaarder worden. Een trekker met een volbeladen kipper rijdt de geoogste bieten van het land af naar de nabijgelegen boerderij. Door de nattigheid blijven moddersporen achter op de openbare weg. Daarom is een trekker met modderschuif ingezet.


Een trekker met modderschuif maakt de weg schoon nabij een bietenperceel in het Zuid-Hollandse Maasdam.
Een trekker met modderschuif maakt de weg schoon nabij een bietenperceel in het Zuid-Hollandse Maasdam. © Dirk Hol

In tegenstelling tot de kleigebieden verliep het rooien in de zandgebieden afgelopen week beter. Zo blijft het tarrapercentage in Overijssel en de Achterhoek nog onder de 8 procent. In Noord-Limburg en in De Brabantse Kempen komt het tarrapercentage net iets boven de 7 procent uit.


Bij het rooien van suikerbieten onder zware omstandigheden komt veel tarragrond vrij. In zijn nieuwste update meldt Cosun Beet Company dat de bietenverwerker vanwege kostenbeheersing van tarragrond onderzoek doet naar het voorreinigen van suikerbieten tijdens verlading.


Stationaire reiniger

In de huidige bietencampagne wordt ruim 20 procent van de bieten gereinigd bij verlading. Cosun wil praktijkervaring opdoen met een stationaire reiniger in gebieden waar de inzet van een bietenmuis minder geschikt is. Vorig jaar vond een verkennend onderzoek plaats naar een stationaire reiniger die specifiek inzetbaar is op verharde ligplaatsen.

Het betreft een CTM 9000XL Cleaner Loader uit Engeland. In vijf weken tijd zal in verschillende teeltgebieden ervaring worden opgedaan, vooral in november en begin december. Een impressie van de Engelse reiniger is te zien op YouTube.




Suikergehalte stijgt licht

Verder is in de nieuwste campagnecijfers te zien dat het landelijke suikergehalte in de vijfde week licht is opgelopen naar 15,8 procent. Bieten in de noordelijke provincies bevatten tot dusver de meeste suiker. Zo bedraagt het suikergehalte op Gronings zand 16,7 procent.

Het laagste suikergehalte is voor de bieten in Schouwen-Duiveland (14,5 procent) en Zuidelijk Flevoland en Zuid-Limburg (14,8 procent). Tot slot meldt Cosun Beet Company dat de landelijke winbaarheidsindex is gegroeid van 89,6 naar 90,0.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer