Bietenoogst gaat door, ondanks nattigheid; 63 procent moet nog

Het rooien van suikerbieten verloopt onder behoorlijk nattige omstandigheden. Ondanks het slechte weer worden voldoende bieten gerooid en kunnen de fabrieken van Cosun Beet Company op volle capaciteit blijven draaien.

Bietenoogst+gaat+door%2C+ondanks+nattigheid%3B+63+procent+moet+nog
© Koos v.d. Spek

Dat meldt de suikerbietenverwerker in zijn nieuwste update van de bietencampagne, die nu ruim zes weken bezig is. Waar de oogst doorloopt, gaat de verlading vanaf onverharde ligplaatsen wel lastiger. Volgens Cosun zit nog 63 procent van de bieten in de grond.De vooruitzichten voor komende week beloven nog geen droger weer, maar door de inzet van loonwerkers en telers verwacht Cosun dat er voldoende bieten kunnen worden geoogst om de fabrieken op volle capaciteit te laten draaien. Wel kan het zijn dat gereedligdata bij bepaalde opladers meer fluctueren, omdat de laadvolgorde wijzigt. Dit komt doordat de draagkracht van de grond niet op alle percelen oogst toelaat.

Het suikergehalte blijft landelijk stabiel met een weekgemiddelde van 15,8 procent. De hoogste waarden zijn nog altijd voor de noordelijke provincies. Vooral in Flevoland en Zuidwest-Nederland valt het suikergehalte tot dusver tegen.


Door de natte rooiomstandigheden is het tarrapercentage in de zesde campagneweek doorgestegen naar 11,4, blijkt uit de cijfers van Cosun. Vooral in de zuidwestelijke kleigebieden zijn de omstandigheden zwaar.

Maar ook in het Groningse Blijham ging het rooien afgelopen zaterdag niet vanzelf, zo is te zien op de foto bovenaan dit artikel. Bij landbouwbedrijf Tammes konden de volle kippers met suikerbieten de bult niet meer bereiken. Daarom moest er een overlaadwagen van de loonwerker aan te pas komen.


Weerinstituut KNMI meldde eerder deze week dat oktober 2023 de natste oktober was sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. Bij weerstation De Bilt viel afgelopen maand ongeveer 220 millimeter regen. Gemiddeld over Nederland kwam ook veel water uit de lucht: 150 millimeter tegen 75 millimeter regen normaal. Het natst was het deze maand in het midden van het land en langs de kust.

Daarnaast was oktober een gemiddeld zachte maand vergeleken met andere jaren. Oktober 2023 eindigt op de zesde plek in de top 10 van de warmste oktobermaanden sinds 1901, met een gemiddelde temperatuur van 13,2 graden in De Bilt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer