Bietencampagne Groningen goed op stoom na valse start

De bietencampagne in Oost-Groningen verloopt redelijk gemiddeld. Loonbedrijven in de regio melden 80 procent van de suikerbieten op klei en 20 procent op zand te hebben gerooid. De door een fabrieksstoring opgelopen achterstand van enkele dagen aan het begin van de campagne wordt waarschijnlijk niet meer ingehaald.

Bietencampagne+Groningen+goed+op+stoom+na+valse+start
© Koos van der Spek

De vier suikerbietenrooiers van Loonbedrijf Feunekes in Blijham waren vorige week nog in de zware klei aan het rooien, maar worden wel regelmatig schoongespoten. Om de machines na te kijken, moet eerst de dikke koek eraf. Daar is medewerker Peter Feunekes mee bezig.

Loonbedrijf Feunekes heeft drie zesrijige rooiers aan het werk en een twaalfrijige rooier. 'We rooien nu aardappelen, met een verstekrooier, en bieten tegelijk. De aardappelen gaan nog wat moeizaam. Het weer zit niet mee. Het is behoorlijk nat', zegt eigenaar Hendrik Luth van het loonbedrijf.


Brede banden

Hoewel het in de bieten beter gaat, houdt het ook daar niet over, meldt Luth. 'Het is een beetje hetzelfde beeld als vorig jaar. Alleen onze breedste rooier kan goed uit de voeten. Daar zitten extra brede banden op, wat de insporing beperkt.'

Loonbedrijf Feunekes heeft bijna heel Oost-Groningen als werkgebied en wil voor komend oogstseizoen nog een twaalfrijige rooimachine aanschaffen. 'Onze ervaring is dat deze zwaardere machines toch beter functioneren', zegt Luth. De loonwerker en akkerbouwer uit Wedde verwacht tot eind januari bezig te zijn in de bieten. 'We hebben een klant die vanaf 7 januari wil leveren en wellicht komen er nog meer.'


Campagneduur

Afnemer Cosun Beet Company van de suikerbieten verwacht net als Luth een redelijk gemiddelde campagneduur. De verwerkingscapaciteit ligt nu tussen 28.000 en 30.000 ton per dag. 'De achterstand van de vertraagde opstart lopen we hiermee niet in', benadrukt Luth. De coöperatie adviseert telers de actuele gereedligdatum, die daags na de premieperiode wordt bijgewerkt, regelmatig te raadplegen.


Door de warme nachten en hoge temperaturen overdag is het suikergehalte lager dan voorgaande jaren, meldt Cosun. 'Ook in de ons omringende landen ligt het gehalte aanzienlijk lager. In de Groningse Veenkoloniën is het gehalte met 16,7 procent het hoogst. De tarracijfers zijn met 8,3 procent nog laag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer