Niet-gemengde koppels varkens presteren beter

Varkens mengen kan leiden tot verminderde prestaties, blijkt uit onderzoek op de Elsenpas, het onderzoekscentrum van De Heus. Varkens die niet waren gemengd groeiden harder en wogen 11 weken na opleg 5,6 kilo meer dan dieren die wel waren gemengd.

Niet%2Dgemengde+koppels+varkens+presteren+beter
© Varkens Archief

Op vleesvarkensbedrijven is het gebruikelijk om varkens te mengen bij het opleggen. Soms worden ze daarna nogmaals verplaatst en gemengd om de stalruimte optimaal te benutten. Bij het mengen worden varkens gesorteerd op grootte om de uniformiteit binnen een koppel te vergroten. Dit wordt onder andere gedaan om de dieren binnen het gewenste gewichtsbereik van het slachthuis af te leveren en daarmee kortingen te voorkomen.

De resultaten komen van een onderzoek dat is gedaan in onderzoekscentrum De Elsenpas. Daarbij werden ruim vierhonderd varkens (TN70 x Tempo) opgedeeld in een proef- en controlegroep en opgelegd in hokken van zeven dieren. In de helft van de hokken werden de opgelegde biggen bijeengehouden, in de andere helft werden ze op gewicht ingedeeld, oftewel gemengd. Er is daarbij gekeken wat het effect was van het mengen op de prestaties van de varkens.


Nieuwe hiërarchie

De negatieve effecten van het mengen van biggen bij opleg kunnen verschillende oorzaken hebben, geeft onderzoeker Maarten van Helvoort van De Heus aan. Een belangrijke oorzaak noemt hij dat er na het mengen opnieuw een hiërarchie moet worden bepaald binnen de groep. Voor de varkens is dit op zich niet schadelijk, maar het verhoogt wel tijdelijk de agressie. Het aantal gevechten neemt toe en dat zorgt volgens Van Helvoort voor verwondingen en stress, met verminderde groei tot gevolg.

Er is een significant verschil geconstateerd in de groei voor de diverse perioden – 0 tot 4, 4 tot 8 en 8 tot 11 weken na opleg – tussen de gemengde en ongemengde hokken. Dat geldt ook voor de totale periode, 0 tot 11 weken na opleg.Het negatieve effect op de groei door het mengen duurde veel langer dan verwacht. De groei in de eerste weken na opleg was 97 gram per dag lager door het mengen. In de periode van 8 tot 11 weken was er nog steeds een verschil, van 47 gram per dag.

De groep ongemengde varkens werd eerder geleverd aan het slachthuis. Desondanks waren er geen noemenswaardige verschillen in de door de slachterij teruggekoppelde slachtresultaten. Wel was de spreiding in karkasgewicht iets hoger bij de niet-gemengde groep.Het wel of niet mengen van varkens is iets wat goed op een bedrijf kan worden aangepast. De resultaten van het onderzoek zijn vooral een ondersteuning bij het bepalen van de te volgen strategie bij het afleveren, zegt Van Helvoort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer