De Heus: later spenen leidt tot hogere groei en opleggewicht

Het verhogen van de speenleeftijd met slechts één dag kan al leiden tot een aanzienlijk verschil in speengewicht en het opleggewicht bij vleesvarkens. Dat blijkt uit data die verzameld zijn op De Elsenpas, het centrum voor praktijkonderzoek varkensvoeding van De Heus in het Gelderse Beuningen.

De+Heus%3A+later+spenen+leidt+tot+hogere+groei+en+opleggewicht
© Twan Wiermans

In de praktijk is het gebruikelijk om te spenen op een leeftijd van drie à vier weken. Een big, geeft De Heus aan, bevindt zich dan in een kritieke ontwikkelingsperiode. Spenen kan de normale ontwikkeling van het darmepitheel, dat is de cellaag die de darmwand beschermt, maar ook het immuunsysteem en het zenuwstelsel in het maagdarmstelsel verstoren.

Zo is bekend dat in de periode voor het spenen de dunne darm iedere dag 22 centimeter in lengte en 14 gram in gewicht groeit. Dus hoe ouder de big is bij het spenen, stelt De Heus, hoe meer tijd er is om het verteringsstelsel te ontwikkelen.


Verteringscapaciteit

Uiteindelijk draagt dit bij aan een robuustere en zwaardere big met een hogere verteringscapaciteit, concludeert De Heus. Onder een robuuste big verstaat het bedrijf een big die zijn productieprestaties kan behouden na stressmomenten als spenen.

Op onderzoekscentrum De Elsenpas worden alle biggen individueel gewogen bij geboorte, bij het spenen, vijf weken na het spenen (opleg vleesvarkens) en één dag voor de slacht. Uit de resultaten blijkt dat biggen die ouder zijn met spenen, ook zwaarder zijn. Elke dag dat een big langer bij de zeug blijft, neemt het gewicht bij het spenen met 0,33 kilo per big toe.


Zwaarder bij opleg

Het onderzoek naar de invloed van de speenleeftijd op het gewicht bij opleg op de Elsenpas had betrekking op 17.211 biggen. Het verschil tussen spenen op 23 of 29 dagen leeftijd blijkt aanzienlijk. Zes dagen later spenen geeft een verschil in speengewicht van 2 kilo, 120 gram hogere groei per dag en bijna 6 kilo extra gewicht bij opleg als vleesvarken.

Het verhogen van de speenleeftijd van biggen heeft ook positieve effecten op de technische resultaten tijdens en na het spenen, stelt De Heus. Genoemd worden een kleinere kans dat er behandeld moet worden en het sneller bereiken van het gewenste aflevergewicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer