Adema betaalt meer voor schoolfruit na foutje met berekening

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft de prijs van schoolfruit en -groente verhoogd van 18 naar 20 cent per portie. De eerste prijs was door een fout te laag. Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Adema+betaalt+meer+voor+schoolfruit+na+foutje+met+berekening
© William Hoogteyling

Met de EU-schoolfruitregeling wordt, met Europese subsidie, fruit en groente geleverd aan scholen. De minister stelt eenheidsprijzen vast voor het leveren van schoolfruit. Deze prijzen zijn gebaseerd op de kostprijs per portie product voor inkoop, distributie en vervoer.

Wageningen Economic Research doet onderzoek waarop deze prijzen zijn gebaseerd. Deze prijs voor 2023/2024 was eerst vastgesteld op 17,7 cent per eenheid. Dit oorspronkelijke kostprijsonderzoek bevatte fouten waardoor de daarop gebaseerde eenheidsprijs te laag is vastgesteld.


Uit het gereviseerde onderzoeksrapport blijkt dat de bijgestelde uitkomst van het kostprijsonderzoek 19,3 cent is. Vanwege deze fout heeft Adema de prijs vastgesteld op 20 cent. Alle erkende leveranciers van schoolfruit en -groente ontvangen gedurende het schooljaar 2023/2024 deze eenheidsprijs voor alle leveringen.


Meer scholen beleveren

Vanaf 13 november 2023 leveren vier erkende leveranciers al schoolfruit en -groente aan zo'n 1.300 scholen. Voor de overige 1.600 scholen is Adema op zoek naar een passende oplossing om deze scholen ook van schoolfruit en -groente te kunnen voorzien. Deze scholen waren oorspronkelijk gekoppeld aan erkende leveranciers, maar de minister heeft deze erkenning ingetrokken omdat deze leveranciers een hogere vergoeding wilden ontvangen, ondanks dat zij bij inschrijving akkoord waren gegaan met de portieprijs van 18 cent.

Nu gebleken is dat de eenheidsprijs naar 20 cent moet worden bijgesteld, vindt Adema het logisch om deze leveranciers opnieuw te vragen of zij voor dit bedrag wel kunnen leveren. Als deze bedrijven niet willen leveren voor dit bedrag, dan vraagt de minister andere leveranciers om de overige 1.600 scholen zo spoedig mogelijk van schoolfruit en -groente te voorzien.

Omdat het Europese budget naar verwachting niet toereikend is om de verhoging van de eenheidsprijs van 18 naar 20 cent te bekostigen, wordt een eventueel tekort voor schooljaar 2023-2024 bekostigd vanuit de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zo wil Adema ervoor zorgen dat de aanpassing in de eenheidsprijs geen invloed heeft op de hoeveelheid schoolfruit en -groente die kan worden geleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer