Schoolfruit helpt kinderen meer groente en fruit te eten

Kinderen op basisscholen waar standaard tijdens de ochtendpauze groente en fruit wordt gegeten, eten twee keer zoveel ervan dan kinderen op scholen waar dit regime niet geldt. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Schoolfruit+helpt+kinderen+meer+groente+en+fruit+te+eten
© Twan Wiermans

De WUR heeft op basisscholen drie situaties vergeleken: scholen die geen regels hebben over de consumptie tijdens de ochtendpauze, scholen die ouders vragen op alle dagen groente en fruit mee te geven en scholen waar een goedgevulde groente- en fruitschaal in de klas staat.

Op scholen met het vijfdagenbeleid namen praktisch alle kinderen groente en fruit mee voor de ochtendpauze, terwijl op scholen zonder regels ongeveer de helft van de leerlingen groente of fruit meenam. Op deze basisscholen lag de gemiddelde consumptie tijdens de ochtendpauze op 60 gram.


Fruitschaal in klas

Kinderen die vijf dagen per week groente en fruit meekregen, nuttigden gemiddeld 130 gram. In de klassen met een fruitschaal lag de groente- en fruitconsumptie doorsnee op 250 gram. Hierbij kan het feit dat kinderen twee keer iets mochten pakken van de fruitschaal van invloed zijn geweest, aldus de onderzoekers.


Nederlandse kinderen eten doorgaans niet genoeg groente en fruit; 5 procent van de vier- tot twaalfjarigen eet de aanbevolen hoeveelheid groente en 20 procent de aanbevolen hoeveelheid fruit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer