Adema wil Crispr-Cas buiten biologische landbouw houden

Nederland vindt dat nieuwe genetische technieken niet moeten worden toegestaan in de biologische landbouw. Dat heeft demissionair landbouwminister Piet Adema vorige week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, voorafgaand aan een eerste EU-bespreking over verruiming van de EU-regels voor genetisch bewerkt voedsel.

Adema+wil+Crispr%2DCas+buiten+biologische+landbouw+houden
© Dirk Hol

De biologische sector had hierom gevraagd bij de minister. Die sector vindt dat deze techniek indruist tegen de wezenskenmerken van natuurlijke landbouw en veeteelt. De Europese Commissie heeft voorgesteld om voedsel van landbouwproducten die zijn bewerkt met nieuwe genomische technieken (NGT's) zoals Crispr-Cas, voortaan ruimer toe te laten. Die hoeven dan niet meer te voldoen aan strenge controles vooraf en vereisen dan geen aparte etikettering.

Op de maandelijkse landbouwraad in Brussel is voor het eerst besproken welke procedures nodig zijn om die nieuwe gmo-regels in te kunnen voeren. Daarbij bleek dat de EU-landen nog lang niet op één lijn zitten. Voor Nederland biedt het gebruik van genetische bewerking kansen voor de transitie naar een duurzamer landbouw- en voedselsysteem. Volgens Adema is uit eigen onderzoek gebleken dat dat veilig kan voor mens, dier en milieu. Nieuwe technieken kunnen de weerbaarheid van gewassen vergroten en zijn nodig voor de toekomst van de landbouw. Anders dreigt Europa achterop te raken, zei hij maandag in Brussel.


Zonder beperkingen

De minister schreef dat verscheidene lidstaten de lichte NGT-categorie 1 zonder beperkingen willen toestaan, ook in de biologische sector. Het standpunt van het demissionaire Nederlandse kabinet is dat het de wens van de biologische sector respecteert om er vrij van te blijven. Ook andere landbouwministers zijn tegen of staan nog niet te trappelen.


De landbouwcommissie en de milieucommissie in het Europees Parlement hebben vergaderafspraken gemaakt om het voorstel zo snel mogelijk in behandeling te nemen. Zij hopen het voor de Europese verkiezingen in juni 2024 af te handelen. Maar milieucommissaris Virginijus Sinkevicius heeft al gewaarschuwd dat er nog heel wat juridisch uitzoekwerk moet worden gedaan, voordat er een heus wetsvoorstel op tafel ligt. Vooral het loslaten van het voorzorgsbeginsel kan voor obstakels zorgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer