Koning laat zich bijpraten over blauwtong door getroffen ondernemer

Koning Willem-Alexander bracht donderdagochtend een bezoek aan een bedrijf in Stolwijk dat kampt met blauwtong. 'Je ziet beesten lijden en je bent machteloos', zei een van de aanwezige boeren tegen de koning. De Zuid-Hollandse veehouderij met schapen en melkkoeien behoort tot de ruim vijfduizend door het virus getroffen bedrijven.

De koning zei bij aankomst blij te zijn het bedrijf te mogen bezoeken, 'maar het is geen leuke aanleiding'. Eigenaar Cees Verhagen vertelde de koning en demissionair landbouwminister Piet Adema over de financiële en emotionele schade die blauwtong aanricht. 'Het gaat je niet in de koude kleren zitten', vatte de veehouder samen. Hij steunt op de schapen wanneer het niet goed gaat met de melkverkoop en andersom. 'Het is nooit in beide sectoren slecht, maar nu dus wel.'

De koning en Adema kregen na het gesprek in de keuken van de veehouder een rondleiding over het bedrijf. Ze gingen onder meer langs de schapenstallen. Voor de koeienstallen was door de uitgebreide gesprekken geen tijd meer. 'Het zijn heel gevoelige dieren', stelde de koning bij het zien van de schapen.

Emoties

Verhagen raakte tijdens de rondleiding even geëmotioneerd. 'Je hebt als boer al heel wat meegemaakt en je hebt als oudere generatie ook wel eelt opgebouwd, maar dit is een grote tegenslag.' De koning liet duidelijk merken dat hij begrip had voor de situatie, dat hij het beroep van veehouder 'prachtig' vindt en dat hij ziet dat schapen 'zo belangrijk' zijn. 'We hebben ze zelf op Het Loo ook.'

Tijdens een afsluitend gesprek met verscheidene boeren en dierenartsen werd gehamerd op het belang van een vaccin. 'Veel mensen denken dat zo'n virus in de winter voorbijgaat, maar het gaat alleen even liggen', gaf een van de tafelgenoten aan. Het virus wordt overgedragen via knutten, kleine mugjes. 'In het voorjaar planten die zich weer voort en zo komt dat virus weer op.'

De koning werd 'namens de gehele landbouw' bedankt voor het bezoek en de aandacht van de afgelopen tijd. Die complimenten wuifde hij bescheiden weg. 'Het is een heel kleine inspanning voor een heel belangrijke sector.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer