Adema overweegt reductie in toepassingen glyfosaat

Demissionair landbouwminister Piet Adema laat Wageningen University & Research in kaart brengen bij welke teelten het gebruik van glyfosaat kan worden teruggebracht.

Adema+overweegt+reductie+in+toepassingen+glyfosaat
© Niels van der Boom

Donderdag staakten opnieuw de stemmen tussen de EU-lidstaten over de nieuwe verlenging van tien jaar voor glyfosaat. Conform de te volgen procedures is de Europese Commissie nu gemachtigd om zelf een beslissing te nemen over het voorstel. Dat dit oordeel positief voor een verlening uit gaat vallen, is vrijwel zeker. Omdat de goedkeuring van glyfosaat op 15 december verloopt, wordt deze beslissing uiterlijk 14 december genomen, schrijft Adema in een Kamerbrief.

Ondanks de verlenging wil de landbouwminister het gebruik van glyfosaat verder reduceren. Daarom laat hij Wageningen University & Research in kaart brengen voor welke teelten het gebruik van glyfosaat noodzakelijk is in het kader van de voedselproductie en waarvoor geen alternatieven zijn, en waar het gebruik van glyfosaat kan worden gereduceerd. Deze analyse moet voor de zomer van 2024 worden opgeleverd.


Langjarig onderzoek

Om meer duidelijkheid te krijgen over het mogelijke verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson kondigde de bewindsman eerder al een langjarig onderzoek van drie tot vijf jaar aan. Dat wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.


Als er uit dit of ander wetenschappelijk onderzoek aanwijzingen komen dat het gebruik van glyfosaat gezondheidsrisico's oplevert, dan zullen lidstaten en de Europese Commissie direct actie ondernemen en beschermende maatregelen treffen. 'In Nederland zullen middelen op basis van glyfosaat dan per direct worden ingetrokken door het Ctgb, zonder respijt- en opgebruiktermijn', schrijft Adema.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer