Gelderland wacht niet op Rijk en trekt zelf extra geld uit voor ANLb

Provincie Gelderland stelt de komende vier jaar 8,3 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb). De provincie wil niet langer wachten op beloofd geld vanuit het Rijk en trekt daarom zelf de portemonnee.

Gelderland+wacht+niet+op+Rijk+en+trekt+zelf+extra+geld+uit+voor+ANLb
© Job Hiddink

Volgens landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB) heeft de overheid verwachtingen gewekt op het gebied van agrarisch natuurbeheer en moeten deze worden nagekomen. 'Boeren die zich hebben aangemeld, zitten al vanaf de zomer in onzekerheid. Hiermee kunnen ze aan de slag.' Door het extra geld kunnen in Gelderland nieuw ingediende plannen worden gehonoreerd en hoeven geen deelnemers te stoppen. De provincie legt daarvoor 1,67 miljoen euro per jaar bij tot 2028.

Het Rijk wil het ANLb in Nederland verder uitbreiden, maar kampt met geldtekort. Vorig jaar bleek dat het budget van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) niet voldoende was vanwege forse prijsontwikkelingen. Om de overheid tijd te geven om extra geld te regelen, hebben provincies voor 2023 het geld voorgeschoten. Dit jaar zou er vanuit het ministerie van LNV een structurele oplossing komen, maar dat is niet gebeurd. 'Tot verbijstering van de provincies', stelt Gelderland, liet het ministerie eind augustus weten geen extra geld of een oplossing te hebben.


Lege broekzak

Omdat er in de tussentijd wel nieuwe plannen waren ingediend door de agrarische collectieven, inventariseerde Gelderland deze plannen en de benodigde financiële middelen hiervoor. Zoet: 'We kunnen niet eerst boeren enthousiast maken en vervolgens met een lege broekzak aankomen. We voelen ons moreel verplicht om de gewekte verwachtingen waar te maken. Dat gaan we doen, maar wel met tegenzin, want we worden als provincies echt voor het blok gezet hiermee.'


Ondertussen hebben de provincies er in een brief aan demissionair landbouwminister Piet Adema op aangedrongen om bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van LNV toch met een oplossing te komen. 'Als je een ambitie hebt, moet je daar geld voor uittrekken, anders moet je je ambitie bijstellen', stelt Zoet.

In Gelderland beheren boeren zo'n 10.000 hectare grond met steun vanuit het ANLb. Met het extra geld is er ruimte om daar volgend jaar tussen de 700 en 1.000 hectare bij te laten komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer