Bijzondere vlindersoorten waargenomen op Friese vogelakker

Op een agrarisch perceel in het Friese Elsloo zijn deze maand twee bijzondere vlindersoorten waargenomen. Het gaat om de bruine vuurvlinder en de kleine parelmoervlinder, die vrijwel nooit buiten natuurgebieden worden gezien.

Bijzondere+vlindersoorten+waargenomen+op+Friese+vogelakker
© Gerrit Tuinstra/ELAN

Op de betreffende akker wordt aan agrarisch natuurbeheer gedaan onder het pakket 'Vogelakker'. Het beheer betekent dat een deel van de akker is ingezaaid met een combinatie van eiwitgewassen, zoals klaver en luzerne, en inheemse bloemen. Dit is voor de betreffende vlinders aantrekkelijk.

De kleine parelmoervlinder komt voor in de hele kuststreek, maar kan in de zomermaanden over grote afstanden zwerven. Zo is het dier vermoedelijk ook in het Friese binnenland beland. Vorig jaar werd vlak bij de vogelakker al een exemplaar gezien en nu dus weer één. Dat maakt het aannemelijk dat de soort zich in deze omgeving voortplant.


Rode Lijst

De bruine vuurvlinder heeft op de Rode Lijst de status 'kwetsbaar' en is in Nederland een steeds schaarser wordende soort. Tijdens de monitoring zaten er meerdere mannetjes te foerageren op kamille, groeiend in de vogelakker. Het aantal exemplaren dat werd gezien, in combinatie met de aanwezige vegetatie op de akker, duidt erop dat er een mooie populatie aanwezig is.

Elan, het collectief voor agrarisch natuurbeheer in Zuidoost-Friesland, laat weten dat er ook diverse vogelsoorten zijn waargenomen op de vogelakker, waaronder de kneu, de graspieper en de geelgors. Eerder al werden op dezelfde akker de veldleeuwerik en de kwartel gezien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer