BBB en GroenLinks-PvdA botsen over milieuregels

Zijn de milieuregels voor de land- en tuinbouw in beton gegoten of zit er rek in? Daarover zijn BBB, BVNL en GroenLinks-PvdA het niet eens, zo bleek maandagmiddag bij het Jonge Boeren Verkiezingsdebat 2023 in Dronten. 'Schandalig dat we voor leugenaars worden uitgemaakt.'

Met een discussie over krimp van de veestapel wordt het vuurtje opgestookt. Eva Akerboom (Partij voor de Dieren) wil 75 procent reductie van de veestapel in Nederland. Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) vindt dat niet realistisch, maar stelt dat de reductie van de stikstofemissie niet haalbaar is met de huidige veestapel. Krimp is dus onvermijdelijk. Ook Harm Holman (NSC) denkt dat een kleine krimp ruimte kan bieden aan de ondernemers die door gaan.

Sieta van Keimpema (BVNL) en Caroline van der Plas (BBB) vinden dit een verkeerde voorstelling van zaken. Van Keimpema gooit de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de regeringspartijen de Europese regels te rigide hadden opgepakt waardoor onder meer de derogatie voor alle boeren verloren was gegaan. Ze spreekt van onwil en noemde het politieke besluiten om de milieu- en gebruiksruimte voor de veehouderij te beperken.

Bromet vindt dat weer veel kort door de bocht. Simpelweg naar de Europese Unie om de milieuregels te laten aanpassen is onmogelijk, zegt ze. 'Dat gaat niet gebeuren. Ik vind het destructief om jonge boeren voor te liegen door te stellen dat de regels worden aangepast. Dat is agrarisch wensdenken.'


Leugenaars

Van Keimpema en ook Van der Plas voelen zich aangesproken. 'Schandalig dat we voor leugenaars worden uitgemaakt.' De BBB-fractievoorzitter denkt dat de regels wel degelijk kunnen worden veranderd. Ze wijst daarbij op het jaartal 2030 dat als deadline was vastgelegd voor de stikstofreductie in bijna driekwart van alle stikstofgevoelige natuurgebieden. 'Sinds de BBB in de Tweede Kamer zit, is 2030 van tafel. BBB heeft bereikt dat aardappeltelers later mochten oogsten. Dus u moet niet zeggen dat wetten of regels niet kunnen veranderen. Als dat via democratische weg kan, dan kan het. Als er nooit wetten waren aangepast, was kinderarbeid nog toegestaan en hadden vrouwen geen stemrecht', licht ze toe.


'We zeggen niet dat we van milieuregels af willen', legt Van der Plas uit. 'We willen af van het stapelen van milieuregels boven op Europese regels. We maken het onze boeren steeds moeilijker. Dat kan ertoe leiden – en ik hoop het niet – dat jonge boeren geen trek hebben om het bedrijf van hun ouders over te nemen.'


Brussel

Verder zeggen Van Keimpema en Van der Plas dat krimp van de veestapel in Nederland betekent dat de productie elders toeneemt, waarschijnlijk met meer uitstoot op een plek met minder milieuregels. 'Wat hebben we dan aan krimp?' zegt Van der Plas. Holman reageert door te zeggen dat de situatie complexer is. 'We moeten wel veranderen', zegt hij, doelend op de emissiereductie van de veehouderij. 'We moeten ons verhaal in Brussel weer aannemelijk maken en dan komt er ook weer ruimte voor bedrijven.'

Het debat is terug te kijken op nieuweoogstlive.nl. Kandidaat-Kamerleden van BBB, VVD, NSC, CDA, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, SGP, Partij voor de Dieren, JA21, D66, BVNL en Volt gingen met elkaar in gesprek bij Aeres Hogeschool in Dronten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer