'Bedrijfsopvolgers hebben voordeelregelingen nodig'

Hoe blijft de agrarische sector aantrekkelijk voor jonge boeren? Wat doen politieke partijen om de vergrijzing van de sector tegen te gaan? Die vraag vormde de aftrap van het Jonge Boeren Verkiezingsdebat. Dit debat is georganiseerd door NAJK, Aeres Hogeschool Dronten en Nieuwe Oogst en vindt plaats in op de Aeres-vestiging in het Flevolandse Dronten.

%27Bedrijfsopvolgers+hebben+voordeelregelingen+nodig%27
© Studio Kastermans

'Deze verkiezingen gaan niet alleen over nieuwe generatie politici, maar ook over de toekomst van een nieuwe generatie boeren', zegt Roy Meijer, voorzitter van NAJK en debatleider over het belang van de verkiezingen. Kandidaat-Kamerleden van BBB, VVD, NSC, CDA, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, SGP, Partij voor de Dieren, JA21, D66, BVNL en Volt gingen met elkaar in gesprek op nieuweoogstlive.nl.

Er komt direct een tegenstelling aan het licht. Ernst Boutkan van Volt wil onder meer de bedrijfsovernameregeling (BOR) en de landbouwvrijstelling afschaffen. Deze regeling biedt belastingvoordeel bij bedrijfsovername. Boutkan kiest liever andere manieren om jonge agrarisch ondernemers te helpen. Hij staat daarin alleen. Ook Sieta van Keimpema (BVNL) wil deze regeling afschaffen. Maar zij stelt dat de erf- en schenkbelasting eerst moeten worden afgeschaft, zodat de BOR niet nodig is. 'Het bedrijfsleven is niet de pinautomaat van de overheid.'


Aanvullende maatregelen

Pieter Grinwis (ChristenUnie) pleit juist voor het behoud van de regelingen. Hij vraag zich af of er in de toekomst voldoende bedrijfsopvolgers zijn. 'Daar maak ik me echt zorgen over.' Hij pleit voor aanvullende maatregelen, zoals langjarige afspraken voor agrarisch natuurbeheer en langjarige afspraken met afnemers. Maarten Goudzwaard (JA21) is eveneens voorstander van de BOR en pleit voor uitbreiding. 'Als we de sector aantrekkelijk willen houden, dan moeten we zo weinig mogelijk aan de BOR sleutelen.'

Ook Eline Vedder (CDA) is voorstander van de BOR, maar zegt dat de overheid ook andere stappen moet zetten om de sector aantrekkelijk te houden, bijvoorbeeld door een grondbank, een investeringsfonds voor ondersteuning van jonge boren en het aanwijzen van beschermde landbouwgrond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer