Van der Plas: 'Stem op BBB zorgt dat focus op boer blijft'

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas heeft er het volste vertrouwen in dat haar partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november een zeer goed resultaat gaat halen. 'Ik reken er nog steeds op dat we richting de twintig zetels gaan.'

Van+der+Plas%3A+%27Stem+op+BBB+zorgt+dat+focus+op+boer+blijft%27
© Dirk Hol

De politica reageert op de uitkomst van de peiling van Nieuwe Oogst waaruit blijkt dat de agrarische achterban van BBB krimpt. In een eerdere peiling in september gaf 69 procent nog aan op deze partij te stemmen. Twee maanden later blijkt dat nog 53 procent van plan is volgende week voor de partij van Van der Plas te kiezen.

Bij BBB wordt vertrouwen gewonnen uit de landelijke peilingen. Van der Plas trekt uit de 'onderliggende analyses' van die peilingen de conclusie dat veel kiezers nog geen definitieve keuze hebben gemaakt. De partij die nu landelijk op negen tot twaalf zetels wordt gepeild gaat weer voor een verrassing zorgen, is haar overtuiging.

'Bij de Provinciale Statenverkiezingen werden we voor de Eerste Kamer zes zetels lager gepeild dan we uiteindelijk wisten te halen. Ik ben vol vertrouwen dat dat nu weer het geval is en reken er nog steeds op dat we richting de twintig zetels in de Tweede Kamer gaan', aldus Van der Plas.

Je ziet nu andere partijen meebewegen, maar dat is geen garantie dat ze dat na de verkiezingen ook doen

Caroline van der Plas, lijsttrekker BBB

Bij de Kamerverkiezingen in 2021 verraste nieuwkomer BBB door er met een Kamerzetel vandoor te gaan. Met een zeer kritisch geluid richting de stikstofplannen van het kabinet, volgde bij de Provinciale Staten in maart dit jaar een klinkende overwinning. Niet alleen op het platteland, maar ook in de provincies met grote steden stemden onverwachts veel mensen op BBB.


In de huidige verkiezingscampagne heeft BBB bij haar pleidooi voor een andere stikstofaanpak concurrentie van onder meer VVD, CDA en NSC. Ook in die verkiezingsprogramma's wordt nu gepleit voor een emissiebeleid, in plaats van de modelmatige aanpak gebaseerd op de kritische depositiewaarde. De peiling van Nieuwe Oogst laat zien dat een deel van agrarische stemmers van plan is volgende week op een van deze partijen te stemmen.

'Dat het jaartal van 2030 er nu hoogstwaarschijnlijk niet komt als stikstofdeadline, komt doordat wij daar altijd op hebben gedrukt. Je ziet nu andere partijen meebewegen, maar dat is geen garantie dat ze dat na de verkiezingen ook doen', reageert Van der Plas.


Overstappen is moeilijk

Dat partijen als VVD en CDA weer klimmen in de Nieuwe Oogst-peiling, is volgens de BBB-lijsttrekker ook te verklaren: 'Veel mensen zijn nog zoekende en kiezen voor veiligheid. Het is best moeilijk om over te stappen van een partij die je altijd trouw bent geweest. Maar het zijn nog momentopnames, het fluctueert nog enorm. Overal waar wij campagnevoeren in de agrarische sector horen we dat mensen op ons gaan stemmen.'

Van der Plas wil de twijfelende agrarische kiezer een 'waarschuwing' meegeven: 'In verkiezingstijd roepen dat het beter en anders moet, betekent niet dat ze dat straks ook daadwerkelijk gaan doen. BBB heeft in de Kamer altijd de focus gehouden op het belang van de boer en tuinder en dat zullen wij blijven doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer