Agroforestry biedt sector nieuwe opties

Het Agroforestry Netwerk Limburg houdt in oktober op twee locaties informatiebijeenkomsten voor agrarisch ondernemers die meer over agroforestry willen weten. De bijeenkomsten vinden plaats in Eijsden en Weert.

Agroforestry+biedt+sector+nieuwe+opties
© Han Reindsen

De laatste jaren is steeds meer aandacht voor natuurinclusieve landbouw. Dit zijn vormen van landbouw die natuurlijke processen integreren in de bedrijfsvoering, met aandacht voor de bodem, biodiversiteit en water. Daarmee wordt ingespeeld op de ontwikkelingen in de landbouw op het gebied van klimaat en weerbaarheid.

'Agroforestry is een vorm van natuurinclusieve landbouw, waarbij boeren kunnen bijdragen aan een weerbaar teeltsysteem', aldus LLTB-projectleider Sietse Hartman. 'In deze vorm wordt teelt van houtige gewassen, dus bomen of struiken, gecombineerd met veeteelt, groenteteelt of akkerbouw op hetzelfde perceel landbouwgrond.'

De bomen of struiken, zowel laag-, half-, en hoogstammen, zijn bedoeld voor de productie van onder andere fruit, noten, bessen, houtproducten, bio-energie, diervoeder en allerlei andere toepassingen. 'Ze leveren daarmee een extra verdien- of bespaarmodel', stelt Hartman.

Boeren kunnen met agroforestry bijdragen aan weerbaar teeltsysteem

Sietse Hartman, projectleider LLTB

'Coalitie voor nieuw perspectief'

Het Agroforestry Netwerk Limburg houdt zich met deze vorm bezig. Dit netwerk is ontstaan en wordt gefinancierd vanuit Natuurinclusieve Landbouw Limburg, een initiatief van de 'coalitie voor nieuw perspectief'.

Deelnemers van die coalitie zijn LLTB, Stichting Natuurinclusieve Landbouw, BioLogisch Limburg, Coöperatie Natuurrijk Limburg, Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg, provincie Limburg, Wageningen University & Research, HAS Hogeschool en Waterschap Limburg.

Tijdens twee bijeenkomsten die het Agroforestry Netwerk Limburg organiseert, kunnen agrarisch ondernemers kijken of agroforestry iets voor hen is. Vragen die worden beantwoord zijn onder andere: 'Hoe combineer ik bomen in het weiland met de koeien die ik daar heb lopen?' en: 'Wat brengt het toepassen van agroforestry nu op?'


Weerterheidevlees

De eerste bijeenkomst is deze week gehouden bij Stal Kerenshof in het Zuid-Limburgse Eijsden. De tweede wordt georganiseerd op 6 oktober bij Weerterheidevlees in Weert.

Wim en Mariëlle Hoogeveen van Weerterheidevlees hebben Franse Charolais-runderen. Deze worden gehouden voor het vlees, de fokkerij en natuurbegrazing. Daarnaast hebben ze varkens van het Livar-concept. Wim Hoogeveen heeft vorig jaar enkele rijen walnoten en kastanjes aangeplant, met een tussenbeplanting van bessen.

Na een presentatie en een rondleiding op het bedrijf van Hoogeveen, wordt dieper ingegaan op het toepassen van agroforestry. Deelname aan de bijeenkomst is gratis, aanmelden is wel gewenst. Meer informatie is te vinden op de website agroforestrynetwerk.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer