Cichoreicampagne bij Sensus goed op stoom

Cichoreiverwerker Sensus is tevreden over het verloop van de campagne tot nu toe. De 32ste campagne bij de fabriek in het Noord-Brabantse Roosendaal startte op woensdag 20 september.

Cichoreicampagne+bij+Sensus+goed+op+stoom
© Koos van der Spek

De fabriek draait na een korte verstoring afgelopen dinsdag nu op maximale snelheid, meldt Sensus. Tot nu toe verloopt de verwerking van cichorei volgens planning. De opbrengsten van de derde week waren goed. De gemiddelde wortelopbrengst noteerde een kleine 50 ton netto per hectare met een inulinegetal van 16,3. Er zijn ook al cichoreitelers bij die 10 ton inuline per hectare hebben geoogst.

Ondertussen is Sensus druk bezig de contractering voor de volgende campagne vol te krijgen. Op 2 oktober ging het eerste deel van de contractering open voor telers die dit jaar cichorei hebben geteeld. Nu is er al zo'n 65 procent van het areaal aangevraagd. Sommige telers hebben aangegeven het areaal te willen uitbreiden.


De cichoreiverwerker verwacht in de laatste week van oktober nauwkeurig te kunnen inschatten hoeveel van het extra aangevraagde areaal eventueel kan worden geplaatst. Sensus benadrukt dat voor alle telers die in aanmerking willen komen voor de basisprijs van 120 euro per ton, de contractaanvraag voor 1 november moet zijn ingediend. Dezelfde datum geldt ook voor de 100 procent zaadkostenvergoeding voor overzaaisupport.


Puntbreuk beperken

Het voorkomen van overmatig verlies door puntbreuk is bij de cichoreioogst een van de grootste uitdagingen. De punt is het kwetsbaarste gedeelte van de wortel. Dat heeft te maken met de lange en dunne vorm van cichorei. Onderzoeksinstituut IRS verrichte metingen om puntbreukverliezen te kwantificeren.


'Omdat de cichoreiwortel tijdens de oogst verschillende reinigingen en overstorten ondergaat, is het een hele uitdaging om de wortel in zijn geheel intact te houden', stelt IRS. Puntbreuk met een breukvlak tot 2 centimeter is daarom onvermijdelijk. 'Zoek de juiste instellingen van de rooier, zodat de wortel in de grond pas zo diep mogelijk afbreekt.'

Door de vorm van de cichorei neemt het wortelverlies exponentieel toe bij breuk hoger in de wortel. Vergeleken met suikerbieten zorgt puntbreuk bij cichorei met gelijke diameter voor hogere wortelverliezen. Dit komt volgens IRS vooral door de spitsere vorm en het hoger aantal wortels per hectare bij cichorei.


Vier tips

IRS geeft tot slot vier tips om puntbreuk te beperken:
• Licht de wortel verticaal uit de grond;
• Woelen als wortels te vast in de grond zitten;
• Reinig voldoende maar beperk verliezen;
• Beperk het aantal keren overstorten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer