Sensus waarschuwt voor wortelrot in cichorei

Bij cichoreiverwerker Sensus zijn de afgelopen weken meldingen binnengekomen van wortelrot veroorzaakt door erwinia-bacteriën in cichoreipercelen. Het advies aan cichoreitelers is om hun percelen te controleren op de aanwezigheid van rotte wortels.

Sensus+waarschuwt+voor+wortelrot+in+cichorei
© Koos van der Spek

In geval van een zware aantasting wordt aangeraden om de cichorei vervroegd te leveren. Volgens Sensus heeft wortelrot de laatste jaren vaker voor problemen gezorgd. Vorig jaar werd bij analyses vastgesteld dat dit nieuwe type wortelrot waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een erwinia-bacterie.

Erwinia-bacteriën komen algemeen voor in grond en oppervlaktewater. De bacterie overleeft in de bodem op plantenresten. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van onderzoeksinstituut IRS dat er verschillen zijn in rasgevoeligheid voor erwinia bij cichoreiwortels. Met name de rassen Benulite en Rhodonite blijken bovengemiddeld gevoelig.

Dit jaar onderzoekt het IRS opnieuw een breed scala aan rassen, zodat eventuele gevoelige rassen voor erwinia tijdig worden opgemerkt. Daarnaast wordt onderzocht of stikstofbemesting, fungiciden en bladmeststoffen een werking hebben op erwinia wortelrot. Wortelrot kan volgens Sensus voorkomen op plekken waar eerder water is blijven staan, maar evengoed kunnen individuele rotte planten ook op andere perceelsdelen te vinden zijn.


Wortels rotten helemaal weg

Over de symptomen meldt het IRS dat bij aangetaste planten het blad verwelkt, daarna slap op de grond gaat hangen, bruine plekken krijgt en geleidelijk afsterft. Op de wortel begint de aantasting vaak met een oppervlakkige, slijmerige plek, waarna het zich door de hele wortel uitbreidt. Enkele weken na infectie kan de wortel helemaal wegrotten en uiteindelijk is alleen nog het gat in de grond zichtbaar waar de wortel heeft gezeten.


Wortelrot in cichorei
Wortelrot in cichorei © IRS

Deze vorm van wortelrot moet volgens het IRS niet verward worden met rot veroorzaakt door sclerotinia. Dat betreft vooral rot aan de kop van de wortel en is goed herkenbaar aan de sclerotiën of rattenkeutels, die eerst wit zijn en later zwart worden. Daarnaast stinkt rot dat veroorzaakt is door erwinia, terwijl dat bij sclerotinia niet het geval is.


Ook oppassen in de bewaring

Wortelrot heeft pas impact op de opbrengst als er veel aangetaste planten zijn. Als het rot snel uitbreidt en er sprake is van haarden, dan adviseert Sensus om contact op te nemen met de cichoreiagent voor aanpassing van de leveringsplanning. Ook in de bewaring kan het rottingsproces versneld doorzetten en meer wortels in de hoop aantasten. Bij problemen met wortelrot, is het belangrijk om de tijd tussen rooien en leveren zo kort mogelijk te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer