Sensus verbetert contract 2024: basisprijs 120 euro per ton

Cichoreiverwerker Sensus heeft de contractvoorwaarden voor de teelt van cichorei verder verbeterd. In het contract voor teeltjaar 2024 is een basisprijs opgenomen van 120 euro per ton cichorei.

Sensus+verbetert+contract+2024%3A+basisprijs+120+euro+per+ton
© Job Hiddink

Aanvullend hierop geldt een regiotoeslag die kan oplopen tot 7 euro per ton. De teeltregistratietoeslag bedraagt 6 euro per ton en de toeslag voor grotere teeltoppervlaktes kan oplopen tot 3 euro per ton.

Sensus zegt daarnaast zijn positie als aanbieder van hoogwaardige ingrediënten op basis van inuline te willen verstevigen. Daarom kiest de cichoreiverwerker voor langetermijnkeuzes in zijn relatie met de telers van cichorei.


'Grow Sense'

Om te kunnen blijven investeren in markten en producten, wil Sensus de komende jaren blijven groeien in omvang en kwaliteit. Die doelstelling noemt de cichoreiverwerker 'Grow Sense'. Grow staat voor groeien in areaal, Sense staat voor een betekenisvolle teelt.


Verder intensiveert de cichoreiverwerker de kennisoverdracht met en tussen zijn telers. Binnen de cichoreiketen komt een nadrukkelijke rol voor Sensus, kenniscentra, cichoreiagenten, loonwerkers en de Telersvereniging Inulinecichorei. Dat zal onder meer gestalte krijgen binnen studiegroepen, met veldbijeenkomsten en door intensiever contact tussen telers en Sensus.

De verwerker in het Noord-Brabantse Roosendaal streeft naar een stevigere uitgangspositie van cichorei in het bouwplan. Naast de genoemde verbeterde contractvoorwaarden wil Sensus samen met telers werken aan optimalisatie en verduurzaming van de teelt.


Resultaten beloond

Telers krijgen resultaten van deze inspanningen beloond. De duurzaamheidstoeslag die hierbij past, bedraagt 15 euro per ton en kan door telers op verschillende manieren worden ingevuld. Dit kan door bijvoorbeeld te gaan werken met een Ecorobotix-spotsprayer of FarmDroid of de teelt zonder herbiciden uit te voeren. Daarnaast kunnen cichoreitelers ervoor kiezen een FarmDroid op hun eigen bedrijf te laten financieren door Sensus/Groeikracht Cosun.

Voor teeltjaar 2022 en het huidige teeltjaar verbeterde Sensus ook al de contractvoorwaarden en verhoogde het bedrijf de uitbetalingsprijzen voor cichorei. Ondanks dat is het dit jaar niet gelukt het contractareaal vol te krijgen. Belangrijke reden is de langdurige onzekerheid over de lijst met winterteelten voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Uiteindelijk is cichorei wel aangemerkt als winterteelt, maar veel potentiële telers hadden toen al een andere keuze gemaakt.


Dat blijkt ook uit de voorlopige Landbouwtelling 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde. In 2022 werd in Nederland op 3.514 hectare cichorei geteeld. In 2023 beslaat het areaal nog maar 2.724 hectare cichorei, laten de voorlopige CBS-cijfers zien. Daar zitten ook telers bij die niet voor Sensus telen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer