Sensus rekent op goede opbrengst, mits loof gezond blijft

Cichoreiverwerker Sensus rekent voor het groeiseizoen 2023 op goede wortel- en inulineopbrengsten. 'De gemiddeld late zaaidatum is ingehaald door een vlotte kieming en opkomst en dat resulteert in een regelmatig plantbestand. Een belangrijk fundament voor een hoog opbrengstpotentieel', stelt René Schunselaar, manager agro bij Sensus.

Sensus+rekent+op+goede+opbrengst%2C+mits+loof+gezond+blijft
© Job Hiddink

Nu de basis voor een goede opbrengst is gelegd, is het zaak het bladapparaat gezond te houden om de cichorei mooi door te laten groeien. Sensus meldde vorige week in zijn nieuwsbrief de eerste aantastingen van valse meeldauw op meerdere plekken in Nederland te hebben aangetroffen.

Maar volgens Schunselaar is er nog geen reden tot paniek. 'Het gaat om enkele kleine aantastingen. Onze boodschap is vooral: houd de bladgezondheid in de gaten en zorg dat het gezond blijft. Blijf alert en bepaal tijdig of je een bespuiting moet uitvoeren.' Hij is tevreden over het groeiseizoen van cichorei tot dusver.


'De stand van het gewas is goed', vindt de manager agro. 'Zeker vergeleken met voorgaande jaren. Voor cichorei zijn de kieming en opkomst cruciaal. Ondanks de latere seizoensstart dit jaar werd de late gemiddelde zaaidatum ingehaald door een vlotte kieming en opkomst.'

Verder liggen volgens Schunselaar voldoende temperatuur, vocht en geprimed zaad ten grondslag aan de goede gewasstand. 'In de zaaiperiode viel er regelmatig regen en de bodemtemperatuur was goed. In juni was het lang droog, maar in die periode heeft cichorei nog niet veel vocht nodig. Dat zorgde voor de aanleg van een mooi wortelgestel. Daarna kwamen de regenbuien op de momenten dat het gewas het nodig had.'


Weinig onkruid

Onkruid zorgt doorgaans voor de nodige uitdagingen in de cichoreiteelt. Van een hoge onkruiddruk lijkt dit groeiseizoen tot dusver geen sprake. Schunselaar: 'We hebben nog weinig percelen gezien die compleet onder het onkruid lopen. Het scheelt dat we met Bonalan en Kerb nog twee belangrijke bodemherbiciden tot onze beschikking hebben.'

Volgens de manager agro van Sensus hebben de genoemde onkruidmiddelen dit seizoen goed hun werk kunnen doen dankzij een goede vochtvoorziening in de zaaiperiode. Daarnaast kreeg het onkruid minder kans omdat het gewas dit jaar vlot dichtgroeide.


Sensus verwacht dat dit jaar de cichoreicampagne bij zijn fabriek in het Brabantse Roosendaal rond 20 september begint. Dat zou ongeveer twee weken later zijn dan vorig jaar. Naar verwachting worden dus de eerste cichoreipercelen over ruim vier weken gerooid.

Vrijdag 25 augustus houdt Sensus een event voor telers in het Brabantse Dinteloord. Hier presenteren Cosun en Sensu de toekomstplannen voor de cichoreiteelt. Daarnaast worden de nieuwe contractvoorwaarden voor 2024 bekendgemaakt. Aanmelden kan via deze link.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer