HAK wordt biologisch merk

Fabrikant HAK wil in 2027 alleen nog biologisch geteelde groenten en peulvruchten uit Nederland verwerken en in de markt zetten. Tijdens de Biobeurs presenteert HAK-directeur Timo Hoogeboom later vandaag het actieplan 'Groene Akkerplan' om deze strategische stap voor het bedrijf toe te lichten.

HAK+wordt+biologisch+merk
© HAK

'De overheid streeft naar 15 procent biologisch landbouwareaal in 2030, maar wij willen dat versnellen', stelt Hoogeboom (foto) namens HAK in een persbericht. 'Ons primaire doel is om biologische groenten voor iedereen bereikbaar te maken. Met een volumeaandeel van 3 procent in de supermarkten is bio nu nog te veel een niche.'

Volgens Hoogeboom past de keuze voor biologisch bij het DNA van HAK. 'We kijken naar de lange termijn en willen structureel werken aan een betere bodemkwaliteit. Dat kan met weerbare gewassen.' Vanaf 2017 kiest HAK er al bewust voor om geleidelijk alleen nog gewassen te contracteren die volgens de richtlijnen van het keurmerk On the Way to PlanetProof zijn geteeld. De stap naar biologisch ziet Hoogeboom als een vervolg naar verdere verduurzaming.

De in Nederland geteelde biologische groenten en peulvruchten zijn voor HAK uiteindelijk 85 procent van het verwerkte volume. Volgens Hoogeboom is voor de teelt zo'n 3.000 hectare contractareaal nodig. Hij gaat ervan uit dat een deel van de bestaande HAK-telers mee zal omschakelen naar biologisch. Verder betrekt de fabrikant een deel van het benodigde volume via de tussenhandel.

We nemen het voortouw en geven onze afnemers geen keuze meer

Timo Hoogedoorn, algemeen directeur van HAK

Starten met rode bieten

'Ook verwachten we dat het stimuleringsbeleid van de overheid resulteert in meer animo voor biologische akkerbouw en daarmee in meer areaal voor ons om te contracteren.' Rode bieten zijn in 2023 het eerste gewas dat HAK volledig biologisch gaat innemen en aanbieden. Een jaar later volgen enkele koolsoorten en in 2025 de bonen en rabarber. Het laatste jaar voor de volledige omschakeling naar biologisch is ingepland voor de zomergroenten.

'Het zal zeker uitdagend zijn voor de telers om de stap te maken naar biologisch', realiseert Hoogeboom zich. 'Wij willen hun inspanningen belonen via een plus op de kiloprijs en ook door een langjarige samenwerking aan te gaan. Verder ondersteunt de overheid omschakelaars in de vorm van kennisdeling, begeleiding en subsidies. Wij willen daarin voor de telers een gidsfunctie vervullen.'

Tot slot benadrukt Hoogeboom dat het ambitieuze plan van HAK alleen kans van slagen heeft als de vraag naar biologische producten significant toeneemt. 'Het streven is een grootschalig aanbod met minder prijsverschil tussen gangbaar en biologisch. Uiteindelijk moet het aanbod voor groenten alleen nog biologisch zijn. Als grootste groentemerk in Nederland nemen wij het voortouw en geven wij onze afnemers geen keuze meer.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer