Oostenrijk stemt tegen verlenging van glyfosaat

EU-lidstaat Oostenrijk stemt komend najaar tegen het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van het herbicide glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Oostenrijk+stemt+tegen+verlenging+van+glyfosaat
© Haijo Dodde

Het ministerie van landbouw in Wenen heeft dat deze week bevestigd, meldt nieuwssite Euractiv. Volgens een woordvoerder is de Oostenrijkse regering wettelijk verplicht om tegen elke hernieuwde toelating van glyfosaat in Europa te stemmen. Dit is een gevolg van een besluit uit 2017 in de commissie EU-aangelegenheden van het nationale parlement.

Toen hebben de Groenen, de sociaaldemocraten en de extreemrechtse FPÖ in het Oostenrijkse parlement een motie over deze kwestie aangenomen. Deze motie is nog steeds bindend voor de huidige landbouwminister Norbert Totschnig. Deze minister is lid van de volkspartij ÖVP en juist die partij stemde destijds tegen de betreffende motie.

De Groenen die nu ook in de coalitie zitten in Oostenrijk, zijn blij met de toezegging dat het landbouwministerie zich houdt aan het parlementaire besluit. Eerder al meldde de Duitse landbouwminister Cem Özdemir dat hij zich namens zijn land in Europa gaat verzetten tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer