Europese Commissie wil toelating glyfosaat tien jaar verlengen

De Europese Commissie wil de toelating van glyfosaat met tien jaar verlengen. Dat staat in het voorstel dat woensdag is gepubliceerd. De landbouwministers van de 27 lidstaten van de Europese Unie moeten nu over dit voorstel stemmen.

Europese+Commissie+wil+toelating+glyfosaat+tien+jaar+verlengen
© Twan Wiermans

Het gaat om toelating van het werkzame bestanddeel glyfosaat dat in herbiciden wordt gebruikt. Aan de toelating worden een aantal voorwaarden verbonden. De gebruiksvoorwaarden moeten risicobeperkende maatregelen omvatten, inclusief combinaties daarvan.

Het gaat dan onder meer om driftreducerende maatregelen, zoals driftreductiedoppen die drift met minimaal 75 procent verminderen. Ook moet een bufferstrook van minimaal 5 tot 10 meter worden aangehouden op de percelen waarop het glyfosaathoudende middel wordt gebruikt.


Extra voorwaarden en restricties

Lidstaten kunnen zelf extra voorwaarden en restricties verbinden aan de toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat als werkende stof. Dat kan bijvoorbeeld als er voor specifieke toepassingen goede alternatieven beschikbaar zijn of als het risico van het gebruik door specifieke omstandigheden groter wordt voor de mens, het milieu of de biodiversiteit.


De lidstaten bespreken het voorstel op 22 september tijdens een bijeenkomst van de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF). Op 13 oktober wordt over een definitief voorstel gestemd. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) zag eerder dit jaar geen 'kritieke zorgpunten' die de hernieuwde goedkeuring van het bestandsdeel glyfosaat als herbicide in de weg staan. Het is nog niet bekend welk standpunt landbouwminister Piet Adema inneemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer