FNV wijst op gezondheidsrisico's werknemers bij gebruik glyfosaat

De toelating van onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt als het aan de Europese Commissie ligt met tien jaar verlengd. Vakbond FNV vraagt landbouwminister Piet Adema tegen dit voorstel te stemmen.

FNV+wijst+op+gezondheidsrisico%27s+werknemers+bij+gebruik+glyfosaat
© NVWA

FNV is bang dat het middel de gezondheid schaadt van werknemers en omwonenden van percelen waar dit middel wordt ingezet. De vakbond dringt er bij demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op aan om tegen het voorstel te stemmen.

Sommige wetenschappers claimen dat glyfosaat kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie oordeelt dat hier niet genoeg bewijs voor is. De toelating van glyfosaat wekt veel tegenstand op door deze aantijgingen. Naast de volksgezondheid zou het middel ook slecht zijn voor de biodiversiteit.


Verspreiding via lucht of water

Ondanks het voorstel om het gebruik van glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan, wil de Europese Commissie wel voorkomen dat het middel zich na het toepassen door de lucht of via water verspreidt.


FNV-vicevoorzitter Kitty Jong vindt het voorstel bizar. 'Als dit doorgaat, verliest de gezondheid van werknemers en bewoners het opnieuw van de lobby van de landbouwindustrie.' Ook vindt ze dat dit voorstel lijnrecht tegenover de zorgplicht van de overheid staat en dat een schone, gezonde en duurzame leefomgeving bijdraagt aan het betaalbaar houden van de zorg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer