'Plant bomen en stop met glyfosaat'

Veel maatregelen voor het milieu en het klimaat zijn kostbaar en er is weinig bekend over negatieve effecten, vindt zaadveredelaar Arie van den Berg. Bomen planten en stoppen met het gebruik van glyfosaat is volgens hem goedkoop en ook effectief voor het milieu.

%27Plant+bomen+en+stop+met+glyfosaat%27
© Marcel Berendsen

We geven als maatschappij veel geld uit aan het tegengaan van klimaatverandering en verbetering van het milieu. Van veel gigantische uitgaven van ons belastinggeld hebben we helemaal geen cijfers gezien. Wat is bijvoorbeeld het exacte rendement van een windturbine? Wat is echt de totale milieubelasting van een elektrische auto?

Als bij de oplossing van problemen in verband met het milieu en het klimaat onafhankelijke deskundigen worden geweerd en onnadenkende actievoerders worden toegelaten, raken we snel verder in problemen: polders onder water, onbetaalbare windmolens, fijnstof van elektrische auto’s. Als de plannen voor meer kostbare klimaatmaatregelen niet worden opgeschort, kunnen wij en onze nakomelingen met onbetaalbare schulden blijven zitten.

Wel haalbaar en betaalbaar voor echte verbetering van het klimaat en ons milieu is het planten van veel bomen en stoppen met het gebruik van glyfosaat.


Gematigde temperaturen in oerwoud

Ooit was heel Europa een groot bos met minder extreme temperaturen en regen. Zelfs in een tropisch regenwoud is de temperatuur altijd tussen 25 en 30 graden Celsius. Het planten van bomen is relatief heel goedkoop want het eerste bos levert al heel snel het plantgoed voor het volgende bos en daarna kan al snel het onderhoud worden betaald met de opbrengsten.

Zonder glyfosaat blijven er na de oogst altijd plantenresten en onkruid staan en is een veld daardoor vrij snel weer helemaal groen

Arie N. van den Berg, zaadveredelaar in Naaldwijk

Glyfosaat is de grootst denkbare bedreiging voor ons klimaat en ons milieu. Slimme advocaten hebben nog steeds een verbod tegengehouden want zij hebben de discussie daarover toegespitst op de vraag of glyfosaat kankerverwekkend is. Dat bewijzen is heel moeilijk en zeer tijdrovend.


Plantengroei stopt bij glyfosaat

Maar het probleem is helaas nog veel groter: glyfosaat doodt alle plantengroei waarmee het in aanraking komt, met uitzondering van enkele cultuurgewassen zoals katoen. Daardoor liggen na de oogst de uitgestrekte katoenvelden door glyfosaat helemaal kaal in de brandende zon.

Zonder glyfosaat blijven er na de oogst altijd plantenresten en onkruid staan en is een veld daardoor vrij snel weer helemaal groen. Gezegd wordt: ‘niets aan de hand, glyfosaat is binnen 1 of 2 dagen uitgewerkt.’ Maar op een kaal veld zonder enige vegetatie kan het wel 50 graden worden op de grond en duurt het niet een paar dagen maar minstens een paar weken voordat het weer groen is.

Met glyfosaat worden dan niet alleen alle onkruiden maar ook alle insecten op een veld gedood. Indirect maar wel bijna onmiddellijk totaal uitgeroeid omdat er opeens geen voedsel meer voor ze is op het kale zongeblakerde veld. Niets voor de insecten en ook niets voor de vogels. Een gedecimeerde insectenpopulatie kan zich wondersnel herstellen maar het herstel van een uitgeroeide populatie kan lang duren en zoals we kunnen waarnemen, is die er vaak al niet meer.

Als jaar na jaar op grote schaal bij insectenpopulaties de generatieve keten van voortbestaan telkens voor een periode opnieuw wordt onderbroken en totaal wordt afgestopt met glyfosaat, heeft dit op termijn zeker ernstige gevolgen voor de overige wereldbewoners, te beginnen voor de vogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer