PvdD wil besluit glyfosaat via Europarlement blokkeren

De Partij voor de Dieren (PvdD) probeert komende week in het Europees Parlement een mogelijk besluit over de verlengde toelating van glyfosaat in de landbouw te blokkeren.

PvdD+wil+besluit+glyfosaat+via+Europarlement+blokkeren
© Europese Unie

De Europese Commissie wil het gebruik nog eens tien jaar toestaan, hoewel een meerderheid van het Europarlement al in 2017 uitsprak dat het middel verboden moest worden. De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp heeft het glyfosaatverbod op de agenda van de komende plenaire vergadering gezet en zal naar verwachting daarover om een uitspraak vragen.


Een dergelijk amendement zou in de plenaire vergaderweek van 16 oktober in stemming kunnen komen. Dat is enkele dagen nadat de landbouwministers het voorstel voor het eerst bespreken. Bij de laatste verlenging van toelating in 2017 was er onder de EU-landen geen meerderheid voor een verbod, mede omdat niet onomstotelijk was vastgesteld dat het middel gevaarlijk voor mens en milieu is.

Daarom werd een vijfjarige periode afgesproken waarin de EU-instanties Echa en Afsa nader aanvullend onderzoek zouden doen. Dat zou ook tijd geven voor het introduceren van alternatieven.


Bufferstroken en sproeikoppen

Beide instanties concludeerden onlangs dat het gebruik veilig kan als er extra maatregelen komen tegen uitspoeling. Als extra voorwaarden voor het gebruik van glyfosaathoudende middelen worden bufferstroken en speciale sproeikoppen tegen drift genoemd. Een hard veto tegen de nieuwe toelating van glyfosaat kan enkel worden uitgesproken door een gekwalificeerde meerderheid van EU-landen.Dat betekent 55 procent van de EU-landen met samen 65 procent van de bevolking. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde onlangs voor een motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks die het Nederlandse kabinet opdraagt om in Brussel tegen de nieuwe toelating te stemmen. Ook andere EU-landen, waaronder Duitsland en Oostenrijk, pleiten daarvoor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer