CRV publiceert status erfelijk gebrek blird van stieren

Veeverbeteringscoöperatie CRV publiceert bij haar stieren of ze drager zijn van de erfelijke afwijking blird. Door bij de stierenkeuze dragers te mijden, worden problemen voorkomen. Ook heeft de coöperatie besloten om deze dragers niet meer op de nieuwe stierenkaart te zetten.

CRV+publiceert+status+erfelijk+gebrek+blird+van+stieren
© Twan Wiermans

Dieren die van zowel hun vader als hun moeder het allel – een bepaalde variant van een gen – meekrijgen dat verantwoordelijk is voor blird, hebben een afwijking in het afweersysteem van het maag-darmkanaal. Hierdoor hebben ze minder weerstand tegen parasieten en andere ziekteverwekkers.

In Frankrijk heeft naar schatting 0,3 procent van de Holsteins blird. In Nederland zal dit percentage vergelijkbaar zijn. Dieren met deze aandoening hebben volgens de onderzoekers een groeiachterstand van gemiddeld 27 procent en een 10 procent hogere kans op sterfte of versnelde afvoer. Als bron van blird hebben de Fransen de stier Bell Elton geïdentificeerd. Hij heeft in de internationale Holstein-fokkerij vooral invloed gekregen via zijn kleinzoon O Man, die wereldwijd een topstier was.


Merkeronderzoek

Blird is alleen vast te stellen via merkeronderzoek. Stiereigenaren die geen genoomfokwaarden laten bepalen, hebben ook geen informatie over de blird-status van hun stieren. Veehouders die gebruikmaken van deze stieren nemen dus een risico, stelt CRV.

Van de 125 Holstein-stieren die CRV aanbiedt via de webshop, scoren er nu zes positief voor blird. Het gaat om de zwartbonte stieren Delta Galactic, Delta Lixor, Delta Pineapple P en Delta Professor en de roodbonte stieren Delta Doctor en VVH Ascar. Deze stieren staan niet op de nieuwe stierenkaarten, maar CRV blijft de blird-positieve stieren voorlopig aanbieden vanwege hun toegevoegde waarde voor de fokprogramma's van veehouders.

CRV past het stieradviesprogramma SAP aan om kruisingen met het risico op blird te voorkomen. Ook bij 'stier zoeken' wordt de status van stieren vermeld. Dieren die negatief zijn getest op blird, hebben de afkorting LR- achter hun naam. Deze stieren zijn dus geen drager van dit gen. Dieren die positief zijn getest op blird, zijn herkenbaar aan de afkorting LR+. Van een klein aantal stieren van CRV is de blird-status nog in onderzoek. Bij deze stieren wordt in 'stier zoeken' nog geen informatie over blird vermeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer